127 – Ahtiere

Amnon era atât de chinuit din această pricină, încât a căzut bolnav după soră-sa Tamar. 2 Samuel 13:2

Acest exemplu ilustrează foarte clar fenomenul de dependență sexuală pe care îl poate produce cultivarea unui obicei de gândire, în primul rând, și a lipsei de control și disciplină personală, nu în ultimul rând. Amnon a început să se abandoneze în voia valurilor de hormoni care îi bântuiau trupul, la apropierea și în apropierea sorei sale Tamar. Discernământul său, existent cândva în stare nativă, a început să cedeze puțin câte puțin, până când pasiunea sa a devenit un sevraj năucitor și nimicitor. Practic, îi era imposibil să-i mai stea în cale. Simțea că moare, dacă nu merge până la orgasm. Poate fi scuzată, explicată, tolerată, acceptată fapta care a urmat?

Analizând consecințele imediate și cele pe termen lung, atât asupra sorei lui, asupra familiei cât și asupra lui însuși, am putea fi de acord cu regula ciudată, promovată de Învățătorul din Galileea, care spunea că dacă un organ al trupului te face să cazi în păcat, este mai bine să-ți extirpi organul respectivi și să intri în viața veșnică fără el, decât să ai toate componentele fizice și să intri cu ele cu tot în focul zilei de apoi.

Ahtierea este o suferință care nu se moștenește nici nu se molipsește, ci este produsă pe plan local, de un stil de viață dezordonat și lipsit de principii și valori morale. Jocul de noroc ar putea fi adăugat alături de alte asemenea suferințe devastatoare de familii și ființe. Aproape că aș putea fi de acord că ahtierea este chiar o formă de posesiune demonică. Sigur, nu putem generaliza, dar putem lua în calcul o asemenea perspectivă. În cele două situații, care pot fi uneori identice, persoana ahtiată este subordonată unei forțe căreia simte că nu i se mai poate opune.

Alcoolicii anonimi au o formulă pentru dependența lor, care poate funcționa foarte bine  și în cazul celor ahtiați după tot felul de plăceri sau distracții. Prima lege a AAA este: Eu nu pot, dar a doua rezolvă problema: Este Cineva care poate, și voi apela la El să mă scape. Simplu, Nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *