Abținerea de la răsfățuri dăunătoare, 13 august

Preaiubiţilor, vă sfătuiesc, ca pe nişte străini şi călători, să vă feriţi de poftele firii pământeşti care se războiesc cu sufletul. 1 Petru 2:11

Cuvântul lui Dumnezeu ne avertizează cu claritate că, dacă nu ne ținem în frâu patimile animalice, natura fizică va fi adusă în conflict cu natura spirituală. Pofta pătimașă în mâncare se războiește împotriva sănătății și a păcii. În acest fel, se instituie o luptă între însușirile nobile și cele josnice ale omului. Înclinațiile josnice, puternice și active subjugă sufletul. Cele mai înalte interese ale ființei omenești sunt puse în pericol prin îngăduirea poftelor pe care Cerul nu le aprobă.

Sănătatea, caracterul și chiar viața sunt primejduite prin folosirea stimulentelor, care produc prin excitare un efort spasmodic, nefiresc al energiilor secătuite.

Prin natura lor, condimentele sunt dăunătoare. Muștarul, piperul, mirodeniile, murăturile și altele de acest fel irită stomacul și fac ca sângele să devină febril și impur…

Ceaiul și cafeaua nu hrănesc organismul. …Folosirea în continuare a acestor iritanți ai nervilor este urmată de dureri de cap, insomnie, palpitații cardiace, indigestie, tremurături și multe alte rele; căci ei epuizează forțele vitale…

Tutunul este o otravă înșelătoare, lentă, dar extrem de nocivă. În orice formă ar fi folosit, își produce efectul asupra organismului; este cu atât mai periculos, căci efectele lui sunt lente și la început abia perceptibile…  Folosirea lui induce o sete după băuturi tari și în multe cazuri pune temelia obiceiului de a bea alcool.

În ce privește ceaiul, cafeaua, tutunul și băuturile alcoolice, singura cale sigură este aceea de a nu lua, a nu gusta, a nu atinge.

Adevărata cumpătare ne învață să ne lipsim în totalitate de orice este dăunător și să folosim cu chibzuință ceea ce este sănătos.

Duhul lui Dumnezeu nu ne poate ajuta să ne desăvârșim caractere creștine dacă ne îngăduim poftele cu prețul vătămării sănătății.

Devoționalul face parte din cartea ”The Faith I Live By ”  de Ellen G. White.

Traducere și adaptare: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *