059 – Activitate

Tot ce găsește mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta! Eclesiastul 9:10

Deși cartea Eclesiastului este marcată de foarte multă amărăciune și decepție specifice depresiei lui Solomon, care vede peste tot deșertăciune și goană după vânt, totuși găsim aici un îndemn la activitate. Ne-am aștepta ca, în puseul său depresiv, gânditorul din Eclesiastul să se cufunde mai degrabă în meditație și să îndemne la meditație și într-o mare măsură o face, dar el nu se pierde în reverii și fantezii paralizante, ci își scutură capul și se mobilizează. El știe că activitatea este o terapie foarte bună pentru depășirea pasajului de melancolie.

Tot ce găsește mâna ta să facă, nu scoate din ecuație mintea, judecata sănătoasă sau rațiunea și luciditatea. Această expresie se referă la un bun spirit de observație care poate să aprecieze corect oportunitatea sau inoportunitatea desfășurării unei activități. Tot ce găsește mâna ta să facă se poate referi chiar și la activități ale minții sau chiar și la zilele sau luna de concediu de odihnă.

Tot ce găsește mâna ta să facă nu se referă la implicarea în mai multe activități decât poate cineva să le facă în cele mai bune condiții. Acest lucru presupune și curajul și tăria de caracter de a spune și NU, atunci când constatăm că nu am putea administra în mod corespunzător timpul și resursele.

Un model înțelept de a organiza activitatea este acela de a face un inventar al tuturor rolurilor pe care le avem de îndeplinit și apoi să repartizăm fiecăruia suficient timp și resurse, astfel încât toate să fie în mod echilibrat îndeplinite. Trebuie ținut cont de nevoia de odihnă și refacere și de nevoia de dezvoltare personală. Nu poate lipsi domeniul vieții spirituale și timp și mijloace pentru trăirea credinței.

Tot ce găsește mâna ta să facă, poate, să fie plictisitor sau dificil de îndeplinit, dar cu o bună planificare care include suficiente gratificații și momente de refacere, toate lucrurile își pot găsi locul în timpul de muncă al unei săptămâni. Cea mai bună metodă de planificare este pe baza calendarului săptămânal, deoarece cele șapte zile ale săptămânii creează un ciclu în care aproape toate rolurile se pot regăsi. Cu înțelepciune care vine de sus, tu și cu mine putem să ne desfășurăm activitatea în mod armonios și complet, punând pasiune și bucurie în tot ce găsește mâna noastră să facă.

Doamne, în timp ce mă ocup de lucrurile curente, ține-mi mintea atentă la lucrurile veșnice. Amin!

Versiunea audio:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *