051 – Acont

Ați fost pecetluiți cu Duhul Sfânt care fusese făgăduit și care este o arvună a moștenirii noastre. Efeseni 1:11,12

Cred că ești obișnuit cu sistemul deconturilor. Primești o sumă la cerere (în limitele rezonabile ale aprobărilor de cheltuieli), pe care urmează să o decontezi, după efectuarea lucrărilor prevăzute în zona ta de competență.

Cu Duhul este la fel. La botezul în biserică, Dumnezeu ne acordă un avans spre decontare. Adică o repartiție generoasă din puterea Duhului. Acontul acesta este suficient pentru a putea realiza în bune condiții toate lucrările prevăzute în misiunea încredințată (pentru că la botez, primim și o misiune pe măsura capacității date de Dumnezeu pentru lucrare). În acest sens, Duhul ne înzestrează cu daruri spirituale, după aprecierea Sa. El știe mai bine decât noi cu ce daruri să ne înzestreze.

Dar lucrarea Duhului nu se limitează la propria noastră persoană. El creează și condițiile pentru ca activitatea noastră, prin puterea Duhului, să aibă coerență. El pregătește contextul social și dispoziția sufletească a celor pe care suntem chemați să-i slujim.

Așa cum sugerează majoritatea istorisirilor Povestitorului de parabole, după o vreme se face o evaluare. Stăpânul darurilor vrea să știe care sunt rezultatele investițiilor Sale. Atunci are lor decontul avansului primit la intrarea în biserică.

Unii sunt bucuroși de momentul auditului. Contabilitatea lor spirituală a fost ținută la zi și au multe motive de bucurie și împlinire, în mod asemănător celor șaptezeci de ucenici pe care i-a trimis Învățătorul doi câte doi. Bucuria lor se îndreaptă către Cel care le-a oferit Arvuna. Ei sunt conștienți că efortul omenesc izolat de puterea divină nu are nici o șansă să producă roade pe măsura așteptărilor Maestrului. Toate meritele sunt ale Domnului secerișului.

Alții sunt pe nedrept îngrijorați, dorindu-și să fi adus mai multe roade, ca Schindler care și-ar fi dorit să răscumpere mai mulți evrei. Dar în bunătatea Sa Stăpânul este mulțumit și cu cei doi talanți plusvaloare. Acest serv credincios a folosit acontul divin după puterea sa de administrare și a adus un profit corespunzător.

Nu voi enumera a treia categorie. Îmi doresc să mă încadrez, împreună cu tine, în una dintre cele două categorii enumerate mai sus, și să putem auzi rezultatul auditului divin: „Bine, rob bun și credincios…”

Doamne, sunt în curs de derulare a acontului primit de la Tine. Binevoiește să mă luminezi spre cea mai rentabilă folosire a Darului Tău. Amin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *