035 – Acatalepsie

Cine se îndoiește seamănă cu valul mării, tulburat și împins de vânt încoace și încolo.  Iacov 1:6

„Acatalepsie” înseamnă „îndoială”. Termenul a fost folosit de pe vremea academiei lui Platon, unde scepticii lui considerau că fericirea înseamnă să rămâi senin, să nu te implici și să nu încerci să găsești soluții la nici o problemă. Pentru ei, realitatea și cunoașterea umană nu erau decât aparențe în opoziție cu stoicii care considerau realitatea drept „catalepsia”. Pentru sir Francis Bacon, filosoful englez din secolul al XVI-lea – al XVII-lea, acatalepsia era îndoiala absolută.

Pentru apostolul Iacov îndoiala nu este o soluție funcțională, nici pentru filozofie și nici pentru viața spirituală, dimpotrivă, el optează pentru credință. Credința în Hristos conduce la starea de bine pe care o căutau scepticii lui Platon și mai târziu, urmașii acestora până astăzi, pe o cale mult mai sigură și mai palpabilă. Prin această credință creștinul își rezolvă foarte bine nedumeririle cu privire la origini, trecut, prezent și viitor.

Scepticul încearcă să se deconecteze și să se abțină cât mai mult de la marile întrebări existențiale. Acestea l-ar tulbura din lipsa unor răspunsuri adecvate, sau cel puțin convenabile. Imaginea struțului care încearcă să evite riscurile și amenințările ascunzându-se cu capul în nisip este foarte potrivită pentru a descrie abordarea sceptică a vieții și a provocărilor ei, cum ar fi suferința, de exemplu.

Îmi amintesc o discuție cu un sceptic circumstanțial. Omul fusese educat într-o familie adventistă dintr-un centru adventist foarte puternic, dar dorința de a urca pe scara profesională și socială l-au condus la o seria de compromisuri și la pierderea credinței în cele din urmă. Discutând despre avantajele și dezavantajele filozofiei sale de viață, el mi-a spus textual: „Noi, ateii suntem oameni triști, când ne gândim la viitor. Nu avem nici un fel de perspectivă după moarte. Dumneavoastră aveți un avantaj, din acest punct de vedere. Acum trăiți cu bucuria că după moarte există înviere și va fi mai bine. Credința în bucuria viitoare vă dă liniște și siguranță încă de pe acum.”

Doamne, vindecă-mă de acatalepsie. Mărește-mi credința în promisiunile Tale și răspunde la întrebările mele existențiale cu dragostea și înțelepciunea Ta. Amin!

 Versiunea audio:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *