Exercițiul este indispensabil sănătății – 13 mai

Slava tinerilor este tăria. Proverbe 20:29

Atenția față de sănătate este una dintre cele mai importante îndatoriri ale noastre. Datorăm acest lucru nouă înșine, societății și lui Dumnezeu. Tinerii și tinerele sunt recunoscuți a fi  neglijenți în ceea ce privește sănătatea lor ….

Exercițiul este indispensabil pentru sănătatea fiecărui organ. Dacă un set al mușchilor este folosit în defavoarea altora, mașinăria vie nu lucrează inteligent.

Atunci când se fac exerciții fizice, circulația se accelerează. Inima primește mai repede sânge și îl trimite mai repede la plămâni. Plămânii lucrează mai viguros, furnizând o cantitate mai mare de sânge, care este trimis cu putere mai mare prin întreaga ființă. Exercițiul dă o nouă viață și putere fiecărei părți a corpului.

Nervii câștigă sau își pierd puterea în conformitate cu modul în care sunt tratați. Dacă sunt folosiți prea mult și prea sever, sunt suprasolicitați și slăbiți. Dacă sunt folosiți în mod corespunzător, câștigă putere.

Pentru a avea sănătate, trebuie menținut echilibrul acțiunii. Mintea trebuie să se armonizeze cu asta … Atunci când exercițiul fizic este privit ca o corvoadă, dacă mintea nu are nici un interes în exercițiul diferitelor părți ale corpului [beneficiile nu vor fi realizate]. Mintea trebuie să fie interesată de exercițiul mușchilor.

În educația tinerilor, exercițiile fizice trebuie combinate cu solicitarea minții. – Letter 6, 1885.

Perfecta ascultare de poruncile lui Dumnezeu presupune conformare la legile ființei…

Timpul consumat în exercițiu fizic nu este un timp pierdut. Elevul care se apleacă necontenit asupra cărților lui şi nu face decât puțină mişcare în aer liber îşi face un mare rău. Un exercițiu adecvat al diferitelor organe şi funcții ale trupului este esențial pentru cea mai bună funcționare a fiecăruia dintre acestea. Atunci când creierul este constant solicitat, în timp ce alte organe sunt lăsate inactive, se produce o pierdere a vigorii fizice şi intelectuale. Puterile fizice sunt jefuite de tonusul determinat de exerciții, mintea îşi pierde prospețimea şi vigoarea şi apare o nervozitate nesănătoasă.

Pentru ca bărbații şi femeile să aibă minți bine echilibrate, toate capacitățile ființei trebuie puse la treabă şi dezvoltate…

[Domnul]  vrea ca noi să raționăm de la cauză la efect, să nu uităm că suntem proprietatea Lui şi să ne unim cu El în păstrarea trupului curat şi sănătos şi să ne menținem întreaga ființă sfințită de El. – Sfaturi pentru părinți, educatori și elevi, p. 295-300.

Devoționalul este din cartea ”Reflecting Christ”  de Ellen G. White.

Traducere: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *