Dieta hrănitoare este importantă pentru vigoarea intelectuală

ʺDaniel s-a hotărât să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului şi cu vinul pe care-l bea împăratul, şi a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu-l silească să se spurceʺ Daniel 1:8.

Intelectul uman trebuie să se dezvolte, să se întărească, să fie rafinat şi activ. Trebuie pus la încercare cu muncă grea, căci altfel, va ajunge slab şi ineficient. Este nevoie de puterea creierului pentru o gândire profundă; mintea trebuie pusă la lucru pentru a stăpâni şi rezolva probleme grele, altfel mintea îşi micşorează puterea şi capacitatea de gândire. Mintea trebuie să inventeze, să lucreze şi să se lupte pentru a da tărie şi vigoare intelectului; iar dacă organele fizice nu sunt păstrate în cea mai bună stare de sănătate, prin alimente substanţiale, hrănitoare, creierul nu-şi primeşte partea sa de hrană pentru a lucra.

Daniel a înţeles acest lucru şi a ales o dietă simplă, hrănitoare, refuzând bucatele alese de la masa împăratului. Dulciurile, care necesită atât de mult timp pentru pregătire, sunt, multe dintre ele, dăunătoare pentru sănătate. Alimentele solide care trebuie mestecate sunt mult mai bune decât cele moi sau lichide. Zăbovesc asupra acestora fiindcă sunt esenţiale…

Mintea trebuie ţinută mereu trează cu lucru nou, serios, însufleţitor. Cum se poate face acest lucru? Puterea Duhului Sfânt trebuie să cureţe gândurile şi sufletul de stricăciunea morală. Obiceiurile stricate nu numai că înjosesc sufletul, dar degradează şi mintea. Memoria are de suferit, fiind jertfită pe altarul unor practici josnice, dăunătoare…

Când profesorii şi învăţătorii se vor consacra cu trup, suflet şi spirit lui Dumnezeu şi îşi vor curăţi gândurile prin ascultare de Legea lui Dumnezeu, ei vor fi primi continuu o nouă înzestrare cu putere fizică şi mintală. Atunci inima va tânji după Dumnezeu şi vor fi înălţate rugăciuni serioase pentru un discernământ clar…

Studiul stăruitor este esenţial, ca de altfel şi munca stăruitoare… O minte echilibrată nu se obţine prin dedicarea puterilor fizice în distracţii. Lucrul fizic îmbinat cu o încordare mintală utilă constituie o disciplină pentru viaţa practică, îndulcită întotdeauna de gândul că aceasta pregăteşte şi instruieşte mintea şi corpul mai bine pentru a aduce la îndeplinire lucrarea pe care Dumnezeu a rânduit-o pentru oameni în diferite domenii… Mintea astfel formată, pentru a se bucura de munca fizică în viaţa practică, se dezvoltă şi, prin cultură şi instruire, printr-o bună disciplină în vederea utilităţii practice, dobândeşte o cunoaştere esenţială, pentru a fi un ajutor şi o binecuvântare atât pentru sine, cât şi pentru semeni.  – Principiile fundamentale ale educaţiei creştine, 226-229.

Devoționalul face parte din cartea  Să fii ca Isus de Ellen G. White.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *