Urgențe în așteptare – 36. În mijlocul lupilor

Matei 10:16 Iată, Eu vă trimit ca pe niște oi în mijlocul lupilor. Fiți dar înțelepți ca șerpii și fără răutate ca porumbeii.

Am putea parafraza acest verset astfel: „Iată cum M-am gândit că este bine pentru voi să vă imaginați relația cu oamenii pentru care lucrați: Prin natura lor acești oameni sunt conflictuali și egoiști și nu vor fi foarte prietenoși cu voi. (Homo homini lupus, a spus Plaut acum cu mai bine de 200 de ani mai devreme) Trebuie să fiți prudenți și să nu vă încredeți în aparenta lor omenie. Cel mai bine este să vă încredeți în Mine. Dacă vă trimit undeva, știu că acolo este cel mai bine pentru voi și este cel mai de folos pentru împărăție. Este cel mai bine pentru voi pentru că în condiții adverse trebuie să vă comportați exemplar să nu dați oamenilor motive în plus de nemulțumire și supărare. Cred că puteți foarte bine învăța de la precauția și discreția reptilelor și din gingășia și inocența porumbeilor. Fiți deci înțelepți, sensibili și atenți dar și sinceri, curați la suflet și în intenții. Am mare nădejde la voi că lucrând astfel, mulți lupi vor fi atrași de felul vostru de a fi mai mult decât de cuvintele pe care le veți spune și vor dori să vi se alăture. Vă dați seama ce bucurie va fi în cer și ce satisfacție personală veți avea!”  

Din cuvintele lui Isus: Iată, Eu vă trimit ca pe niște oi în mijlocul lupilor. Fiți dar înțelepți ca șerpii și fără răutate ca porumbeii, putem deduce o serie de lecții esențiale pentru așteptătorii aflați în faza de pregătire să întâmpine venirea Împărăției cerurilor:

  1. Dumnezeu ne trimite acolo unde este cea mai mare nevoie de noi și unde avem cele mai bune condiții să ne formăm pentru viața veacului ce va să vină, chiar dacă nu sunt cele mai atractive condiții.
  2. Sentimentul de nesiguranță datorită răutății lumii poate fi compensat de sentimentul de apartenență la familia lui Dumnezeu. Cea mai bună protecție a oilor este păstorul care are mijloacele de a ține lucrurile sub control
  3. Lucrarea printre lupi cere un comportament exemplar ceea ce nu este rău de loc pentru formarea caracterului. Vezi parabola cu lupul și mielul care îi tulbura apa deși se afla în aval. Ce s-ar fi întâmplat dacă mielul chiar tulbura apa lupului?
  4. Când înțelegem că și lupii sunt tot ai Păstorului, dintr-odată viziunea noastră asupra lucrării noastre va face un salt calitativ. Credința și speranța noastră că lupii sunt de fapt candidați la împărăție ne va furniza metode, tehnici și strategii la care nu ne-am gândit mai înainte.
  5. De la șerpi putem învăța discreția, vigilența, dar și puterea de convingere, dacă este să ne gândim la ispitirea Evei. Atunci șarpele și-a folosit puterea de convingere ca să corupă, dar dacă folosim influența personală în sens pozitiv vom vedea rezultate.
  6. De la porumbei învățăm puritatea, gingășia, tandrețea și curtoazia. Un creștin amabil este un argument în favoarea creștinismului mai convingător decât munte predici.
  7. În ziua în care mielul și lupul vor paște iarbă împreună, (Isaia 11:6 și 65:25) vom înțelege mult mai bine semnificația cuvintelor șocante spuse de Isus.

Oficiul profetic:

Aceasta este înțelepciunea șerpilor și nevinovăția porumbeilor…În fiecare situație faceți eforturi pentru a vă apropia de inima oamenilor printr-o lucrare personală. Evitați să dărâmați bisericile. Nu îngăduiți ca oamenii să aibă impresia că lucrarea voastră este aceea de a dărâma ci mai degrabă de a zidi și a prezenta adevărul așa cum este el în Isus. Ev 227

Pentru meditație și rugăciune:

  1. Cum reușesc să îmbin afirmațiile: Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât a dat pe Singurul Lui Fiu, cu avertismentul lui Ioan: nu iubiți lumea nici lucrurile care sunt în lume,

Sau, nu Te rog să-i iei din lume ci să-i păzești de cel rău?

  1. Trebuie oare să fiu surprins atunci când oamenii din jurul meu dau dovadă de josnicie, răutate și dușmănie? Pot accepta acest lucru ca o normalitate a acestei lumi?
  2. Când oamenii mă dezamăgesc prin atitudinile și acțiunile lor, cum vorbesc cu Dumnezeu despre ei și despre perspectiva ca în veșnicie unii dintre ei să fie în mod surprinzător acolo?
  3. Cum îmi dezvolt spiritul de toleranță, înțelegere și dragoste pentru cei care au păreri diferite și pe care doresc să și le impună?
  4. Ce strategie adopt pentru a mă face înțeles atunci când am de transmis adevăruri nepopulare și incomode, dar biblice și salvatoare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *