8. Dacă aude cineva

Apocalipsa 3:20 Iată, Eu stau la ușă și bat. Dacă aude cineva glasul Meu și deschide ușa, voi intra la el, voi cina cu el și el cu Mine.

După o serie de demersuri recuperatorii, dintre cele mai puternice și mai convingătoare, brusc, Martorul credincios oferă o nouă soluție, face o nouă propunere Laodiceei: o cină romantică alături de un Necunoscut (aluzie la romanul: Dinner with Perfect Stranger: An Invitation Worth Considering, David Gregory, 2005 și filmul Perfect Stranger, 2011). 

Întrebarea de studiu este: Cine aude, cine deschide, cine este dispus și cine se bucură de o cină salvatoare împreună cu Isus?

Câteva considerațiuni generale:

  1. Filadelfiei, Dumnezeu îi deschide și îi închide pe dinafară o ușă pe care nimeni nu o poate închide și deschide, ci numai El.
  2. Ușa Laodiceei poate fi deschisă numai dinăuntru. Nota Bene: În parteneriatul salvării există lucruri pe care numai Dumnezeu le poate face și există roluri pe care omul trebuie să le îndeplinească. Proiectul reușește numai când cele două roluri se armonizează și se împletesc într-o experiență autentică. Dumnezeu este totdeauna credincios în împlinirea lucrării Sale. Numai omul constituie variabila buclucașă.
  3. Există și riscul ca dacă cineva aude să nu deschidă, sau dacă deschide să nu primească pe cineva. Cu cât cineva este mai necunoscut cu atât riscul respingerii este mai mare. Cel mai dureros este când cina odată începută să eșueze lamentabil într-o neînțelegere ieftină, sau banală.
  4. Inițiativa și oferta salvatoare vin de la Dumnezeu și aparțin lui Dumnezeu.
  5. Cheltuielile și facilitățile evenimentului sunt asumate de Dumnezeu.
  6. Prevederile și resursele sunt suficiente pentru oricât de mulți beneficiari.
  7. Beneficiarii trebuie doar să accepte oferta și să îndeplinească condițiile cerute.
  8. Condițiile sunt minime și accesibile pentru oricine. Nu sunt criterii imposibile, sau exclusiviste.

 

Profilul laodiceanului victorios are câteva caracteristici care merită interesul și preocuparea din moment ce soluția propusă are consecințe paradoxale.

  1. Laodiceanul de succes este cel care își impune o minimă disciplină personală, care îi permite să fie sensibil la semne și semnale de care depinde perspectiva sa veșnică. O lipsă de vigoare și determinare în organizarea vieții personale lasă ca atmosfera, contextul și împrejurările să îi facă agenda zilnică. Astfel, el devine dependent de factori care îl vor duce într-o direcție care nu îi este nici favorabilă și pe care el nu o poate controla. Atunci când lucrurile scapă de sub control, se va găsi totdeauna cineva care să profite. Vrăjmașul sufletelor este foarte interesat de asemenea momente și situații și va folosi orice detaliu pentru a aduce pierderi, sau, chiar dezastrul.
  2. Beneficiarul are curajul și tăria sufletească de a-și stabili prioritățile. O cină cu un Oaspete Perfect, care bate la ușă este prea importantă pentru a fi amânată pentru altădată, sau pentru după aceea. Aceasta este mai întâi și mai înainte de toate. Aceasta este prioritatea zero. Toate celelalte lucruri vor veni pe deasupra (sau, unele, vor fi anulate).
  3. Fericitul beneficiar, câștigător al cinei miraculoase își întrerupe orice altă inițiativă, preocupare, sau proiect personal care se află în desfășurare. Cu siguranță, după cină, sau chiar în timpul ei, toate celelalte proiecte de pe agendă vor fi reformulate și adaptate noilor realități și cerințe impuse de noua relație cu Oaspetele Perfect.
  4. Gazda binecuvântată nu are dificultăți de a accepta propunerile de schimbare care sunt de așteptat de la Oaspetele său. Dispoziția sa pentru schimbare îi va aduce satisfacții imediate asociate cu disconfortul inevitabil, dar se va dovedi că a meritat efortul. Reforma este o condiție permanentă a devenirii și ea se poate produce numai cu acordul și implicarea subiectului beneficiar al salvării.
  5. Deschiderea ușii este un act natural pentru un laodicean deschis la minte și la suflet. El nu se teme de lucrurile noi, pe care chiar le caută și le dorește. Adaptarea sa nu contravine cu stabilitatea avansată, impusă de răbdarea sfinților. Reziliența și reforma laodiceanului se află în armonie și în echilibru. Duhul este cel care conduce acest proces dinamic de rezistență nouă, proaspătă și actualizată.
  6. Pentru laodiceanul victorios, Adevărul Prezent este o realitate dinamică. Acesta este un adevăr imperios necesar pentru prezent, pentru acest timp și nu constituie un reper înghețat în timp și istorie confesională. Adevărul Prezent este despre prezent. Trecutul servește ca lecție de învățat, iar viitorul ca viziune de modelat permanent și de transmis și altora. Această viziune se îndreaptă spre un viitor de slavă și vrea, știe și poate să evite un eșec lamentabil.
  7. Biruitor este cel ce este dispus să predea conducerea lui Dumnezeu și își asumă responsabilitatea deplină a rolului pe care Dumnezeu i-l stabilește. Odată acceptată cina cu Oaspetele sfânt, este de așteptat o propunere și o pregătire de nuntă. Ori, în acest caz, rolul gazdei se transformă în rolul miresei în devenire și în pregătire

Nota Bene: În împlinirea oricărei atribuții, oricărui rol care îi revine, omul nu este lăsat să se descurce singur, ci este asistat abundent și în siguranță de Dumnezeu, în contextul unei relații fericite cu El. De aceea meritul și lauda se cuvin numai lui Dumnezeu. SOLI DEO GLORIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *