Apocalipsa 3:4,5 Ei vor umbla împreună cu Mine, îmbrăcați în alb, fiindcă sunt vrednici. Cel ce va birui va fi îmbrăcat astfel în haine albe. Nu-i voi șterge nicidecum numele din cartea vieții și voi mărturisi numele lui înaintea Tatălui Meu și înaintea îngerilor Lui.
Ținuta spirituală impecabilă a sfinților lui Dumnezeu constituie o urgență majoră în vremea așteptării. Interesul, efortul și determinarea personală pentru a fi îmbrăcat corespunzător înaintea lui Dumnezeu constituie o preocupare majoră a vieții de credință. Deținerea hainei albe aflată în condiție de perfectă puritate are drept consecință participarea deplină la nunta Mielului. Lipsa hainei corespunzătoare are drept consecință aruncarea în întunericul de afară.
Întrebările de studiu de studiu sunt:
- Ce este, ce reprezintă haina albă?
- Cum o pot obține?
- Cum o pot întreține și păstra curată? (Adică, manualul utilizatorului)
Una dintre cele mai importante lecții despre haina neprihănirii prin credință se află în parabola nunții fiului de împărat și haina de nuntă din Matei 22. Este foarte interesantă întrebarea împăratului din v 12: „Prietene,…cum ai intrat aici fără să ai haină de nuntă?” Din acest detaliu ne dăm seama că haina de nuntă este primită la intrare, dar că personalul de serviciu nu impune în mod agresiv și autoritar, primirea hainei corespunzătoare pentru eveniment. Invitații au posibilitatea să accepta, sau să refuze oferta împăratului. Personalul de la sală explică de ce este necesară ținuta specială și de ce o altă ținută nu este acceptabilă. Totuși, libertatea personală, alegerea personală sunt respectate, dar acestea nu-l scutește pe individ de a suporta consecințele ipostazei de insuficiență.
E. G. White comentează în Parabolele Domnului pag. 311, 312 eng 232,233 rom: „Prin haina de nuntă din parabolă este reprezentat caracterul curat și fără pată pe care îl vor avea adevărații urmași ai Domnului Isus Hristos… În natura Sa umană, Domnul Hristos Și-a format un caracter desăvârșit, iar El Se oferă să ne dea acest caracter… Când ne supunem Domnului Hristos, inima noastră este unită cu inima Sa, voința noastră se contopește în voința Sa, mintea noastră devine una cu mintea Sa, gândurile noastre sunt aduse în supunere față de El, iar noi trăim viața Sa. Aceasta însemnă a fi îmbrăcat în haina neprihănirii Sale… Caracterul nostru este dezvăluit prin ceea ce facem. Faptele noastre sunt cele care arată dacă avem sau nu credință adevărată.”
În 1871 Spurgeon spunea în predica nr. 976: „Haina de nuntă este caracterul sfânt, neprihănirea împărtășită de Duhul Sfânt care lucrează în noi, și care este de asemenea necesară ca o dovadă a harului.”
John Wesley predica în 1790, cu un an înainte de moartea sa (predica 120) Despre haina de nuntă: „Care este deci, acea sfințenie care este adevărata haină de nuntă, singura care ne poate califica pentru slavă?
«În Hristos Isus nici tăierea împrejur, nici netăierea împrejur nu sunt nimic, ci o făptură nouă»(Galateni 6:15), o reînnoire a sufletului după chipul și asemănarea lui Dumnezeu care l-a creat”.
Dacă haina albă este caracterul, atunci când vorbim despre păstrarea și întreținerea ei trebuie să vorbim despre dezvoltarea caracterului, sau despre creșterea spirituală, care este o educare continuă pentru a locui în compania îngerilor sfinți și a celor salvați în Împărăția slavei.
Pentru procesul renașterii spirituale avem nevoie de motivație, model, autoevaluare, înțelegere de sine, sau conștiință de sine, determinare personală și o putere din afară pe care să putem conta pentru schimbarea în bine. Pe toate le găsim în studiul serios al Scripturilor cu rugăciune. Contemplând Modelul, suntem schimbați din slavă în slavă, prin Duhul Domnului (2 Corinteni 3:18).
Dezvoltarea caracterului pune în armonie inteligența mentală, inteligența emoțională și inteligența spirituală.
Temă pentru acasă:
- Alcătuiește o listă cu trăsăturile de caracter pe care le consideri importante pentru tine.
- Compară fiecare trăsătură cu ceea ce crezi despre tine
- Alege câteva trăsături care sunt deficitare și roagă-te pentru recuperarea deficitului.
- Caută persoane interesate de aceleași obiective de dezvoltare spirituală.
- Vorbiți despre valorile, victoriile, eșecurile și nevoile voastre.
- Rugați-vă unul pentru altul.
- Dezvoltați cercul de interes. Formați un grup, sau o comunitate virtuală.
Iată mai jos o propunere de listă de valori. Ea este deschisă. Cuvintele sunt în ordine alfabetică. Modifică, adaugă, stabilește priorități, clasifică. Păstrează contactul permanent cu acest instrument de lucru.
Adevăr, autenticitate, bunătate, blândețe, bunăvoință, compasiune, corectitudine, credință, dragoste, dăruire, fermitate, grijă, încredere, mărinimie, modestie, noblețe, onestitate, perseverență, puritate, răbdare, sensibilitate, speranță, stabilitate, tact, umor.