Viața primește cinci din cinci stele
Dacă privești viața prin ochii unui critic, întotdeauna vei găsi ceva negativ, indiferent unde te-ai afla sau ce ai experimenta. Din fericire, și opusul este adevărat: dacă privești viața din perspectiva recunoștinței, vei reuși să vezi ceva bun chiar și în momentele cele mai grele.
Uneori trebuie să te întrebi dacă ești atât de prins în deznădejde, încât nu mai vezi licăririle de speranță. Nu îți cer să negi că s-a întâmplat ceva îngrozitor sau că lucrurile nu merg chiar cum ai vrea. Nu îți cer să accepți o pozitivitate toxică și să repeți la nesfârșit: „Sunt bine! Este bine! Totul este bine!”, în timp ce totul arde în jurul tău.
În schimb, vreau să îți cer să pui la probă Cuvântul lui Dumnezeu. El promite că, dacă oferi vieții o recenzie bună, El îți va oferi pace. La final, pacea se aseamănă foarte mult cu speranța.
Apostolul Pavel explică faptul că drumul spre pace începe când privești în jur și observi ceva bun în orice situație:
”Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însufleţească. Ce aţi învăţat, ce aţi primit şi auzit de la mine şi ce aţi văzut în mine, faceţi. Şi Dumnezeul păcii va fi cu voi.” Filipeni 4:8,9
Dar, eu nu aș primi acest sfat de la cineva care nu s-a confruntat niciodată cu greutăți și cu situații deznădăjduite. Dar Pavel? De el voi asculta, pentru că el a avut și zile negre. De fapt, el scria acest sfat pe când era în închisoare. Era chiar în locul despre care putea scrie o recenzie negativă. Recenzia lui Pavel ar fi putut suna astfel: ”Această închisoare este mizerabilă, urât mirositoare și întunecoasă. Mă simt singur, întemnițat și lihnit de foame. Nu există baie. Sunt închis! Zero stele. Nu recomand.”
În schimb, Pavel și-a urmat sfatul: ”Căci m-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc”- Filipeni 4:11, a scris el în acea epistolă trimisă din închisoare. Cu alte cuvinte, când și-a fixat mintea în această direcție, Pavel a putut să scrie o recenzie decentă chiar și din închisoare: ”Această celulă este mai mare decât ultima în care am fost. Am suficient timp să scriu scrisori către biserici și am intimitatea de a mă ruga ori de câte ori vreau. Trei din cinci stele!”
Chiar și în cele mai dificile momente – în special în momentele dificile –, să ai ochii deschiși pentru a vedea binele, orice licărire a speranței care vine de la Dumnezeu! Un mod de a face acest lucru este prin exercițiul de recunoștință numit Trei Lucruri Bune. În fiecare seară, înainte de a merge la culcare, gândește-te la trei lucruri bune care ți s-au întâmplat pe parcursul zilei și scrie-le! Oamenii, în mod natural, au tendința de a-și aminti evenimentele negative cu mai mare ușurință decât pe cele pozitive (tendință care mai este numită și înclinație spre negativitate), dar acesta este un exercițiu simplu care ajută la reinstruirea creierului și la ”contracararea înclinației spre negativitate”. A scrie pe o hârtie trei lucruri bune în fiecare zi ”ne poate oferi un simțământ al scopului și al sensului, ne reîncarcă bateriile și ne îmbunătățește relațiile”. Mai mult, acest exercițiu al recunoștinței ne poate ajuta să avem o viață mai satisfăcătoare, scade rata depresiei și nivelul de epuizare (burnout).
Importanța recunoștinței este uimitoare, dar acest lucru nu ar trebui să ne surprindă. La urma urmei, recunoștința este o formă de laudă la adresa lui Dumnezeu. Biblia ne amintește în mod repetat cât de important este să venim înaintea lui Dumnezeu cu laude și cu mulțumiri. David scria: ”Lăudați pe Domnul! Lăudaţi pe Domnul! Lăudaţi pe Domnul, căci este bun, căci îndurarea Lui ţine în veci!” Psalmii 106:1.
Oare aceasta este deznădejde sau incertitudine?
Când ești în mijlocul unor circumstanțe dezamăgitoare sau dificile și chiar nu ai idee când sau cum se va încheia totul, deznădejdea încearcă să pătrundă. Dacă ai fi sigur că această încercare este temporară și că va avea un final fericit, atunci ar fi mai ușor de suportat. Incertitudinea te poate lăsa paralizat de frică și de descurajare.
Dar nu confunda incertitudinea cu deznădejdea. Lucrurile pot fi nesigure, și totuși să existe potențial și pozitivitate. De fapt, când nu ești sigur cum se vor termina lucrurile, acela este chiar momentul să te ții strâns de speranță. Când faci tot ce îți stă în putere, inclusiv să încerci să găsești ce este mai bun în situațiile triste, atunci poți lăsa ceea ce pare imposibil în seama Tatălui ceresc. Vei fi uimit de pacea care vine atunci când pui lucrurile în mâna Dumnezeului care nu renunță!
În concluzie: Nu renunța la speranță!