Dezvoltarea fizică, mintală și spirituală, 13 septembrie

Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi, când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. Proverbe  22:6

Cea mai frumoasă lucrare pe care și-au asumat-o vreodată bărbații și femeile este aceea de a se ocupa de mintea celor tineri. Trebuie avută grija cea mai mare în educarea tinerilor pentru a varia în așa fel modul de instruire, încât să stimuleze puterile înalte și nobile ale intelectului. Părinții și profesorii sunt cu siguranță considerați descalificați pentru educarea corespunzătoare a copiilor dacă nu au învățat mai întâi lecția autocontrolului, răbdării, toleranței, blândeții și dragostei. Ce poziție importantă pentru părinți, supraveghetori și învățători! Puțini sunt aceia care își dau seama care sunt nevoile vitale ale minții și cum să călăuzească intelectul în dezvoltare, gândurile aflate în schimbare și sentimentele tinerilor…

Educarea timpurie a tinerilor le modelează caracterul atât în viața lor laică, cât și în cea religioasă. Solomon spune: “Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, iar când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” Acest limbaj este pozitiv. Pregătirea pe care o recomandă Solomon are menirea de a îndruma, educa, dezvolta. Pentru ca părinții și profesorii să facă această lucrare, trebuie să înțeleagă ei înșiși “calea” pe care trebuie să meargă copilul. Aceasta cuprinde mai mult decât simpla cunoaștere desprinsă din cărți. Ea presupune tot ceea ce este bun, virtuos, drept și sfânt. Implică practicarea cumpătării, evlaviei, bunătății frățești, dragostea față de Dumnezeu și față de  semeni. Pentru a atinge acest obiectiv, educația fizică, mintală, morală și religioasă a copiilor trebuie să fie în atenția noastră… Copiii ar trebui să fie învățați să respecte judecata bazată pe experiență și să fie îndrumați de părinții și profesorii lor. Ar trebui să fie educați în așa fel, încât mintea lor să fie unită cu mintea părinților și profesorilor și instruiți astfel încât să poată vedea oportunitatea de a ține cont de sfaturile acestora. Atunci când pleacă din mâna călăuzitoare a părinților și profesorilor, caracterele lor nu vor fi asemenea trestiei legănate de vânt…

Copilașii ar trebui să fie lăsați liberi să alerge ca mielușeii în aer liber, să fie liberi și fericiți, și ar trebui să li se ofere cele mai favorabile ocazii de a pune bazele unei constituții fizice sănătoase…

Mama ar trebui să aibă mai puțină iubire de artificial în casa ei … și ar trebui să-și găsească timp pentru a cultiva, în ea însăși și în copiii ei, dragostea față de mugurii frumoși și florile care se deschid. … Ea le poate îndruma mintea către Creatorul lor și poate trezi în inimile lor tinere iubire față de Tatăl lor ceresc, care a arătat o dragoste atât de mare pentru ei. Părinții pot face legătura dintre Dumnezeu și toate lucrurile create de El… Aceste lecții, imprimate asupra minții copiilor mici în mijlocul scenelor plăcute, atractive din natură, nu vor fi uitate prea curând. Mărturii pentru comunitate 3:131-137

Devoționalul face parte din cartea  ”Lift Him Up”  de Ellen G. White 

Adaptare: Adina Păltineanu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *