Când ești puternic, atunci ești și slab; și ești slab chiar în punctul în care se află puterea ta. Dacă nu ar fi așa, ai avea ceva al tău cu care să te mândrești. Ești foarte înclinat să te mândrești cu „punctele tale forte”; dar astfel de puncte sunt puternice doar în comparație cu alte puncte din caracterul tău care sunt mai slabe. În comparație cu puterea forțelor răului, nu ai nicio putere, ci poți manifesta doar grade diferite de slăbiciune.
În aceste „puncte tari” oamenii au cele mai mari eșecuri morale. Punctul forte al lui Petru era îndrăzneala sa; dar iată-l cum se ghemuiește în sala de judecată, temându-se să-L mărturisească pe Domnul său! Solomon a fost cel mai înțelept om de pe pământ; dar ce altă demonstrație mai jalnică de nebunie ar putea exista decât cea a regelui Israelului înconjurat de șapte sute de neveste și trei sute de concubine, ascultând sfaturile lor și conducând poporul lui Dumnezeu în idolatrie! Punctul forte al lui Moise a fost blândețea sa; dar îl găsim la Meriba spunând mulțimii: „Ascultați, răzvrătiților! Vom putea noi oare să vă scoatem apă din stânca aceasta?”
Oamenii se încred în mod natural în punctele lor „tari”, și oricine este slab atunci când se încrede în sine însuși. Vorbim despre „păzirea punctele noastre slabe”; dar punctele noastre puternice trebuie păzite la fel de mult. Punctele tale slabe le includ pe cele puternice. Nu ai nimic altceva decât puncte slabe. Oricare ar fi punctul în care te încrezi, în special acel punct este slab. Și nu păzești punctele slabe dacă nu păzești fiecare punct. Dar trebuie să ții minte că nu hotărârile, voința sau vigilența ta sunt cele care te păzesc, ci credința ta. „Scutul credinței” este ceea ce stinge săgețile aprinse ale celui rău. Efeseni 6:16. Armura care îți este pregătită nu este de fabricație omenească, ci este așa cum a făcut-o Dumnezeu Însuși în înțelepciunea Sa și este înzestrată cu propria Sa putere.
Dar nu trebuie să te descurajezi pentru că te descoperi slab acolo unde te-ai crezut puternic, pentru că nu trebuie depinzi de tine, ci de Dumnezeu; și depinzând de El, ești puternic acolo unde ești slab. Aceasta a fost experiența lui Pavel, în timp ce le scria corintenilor. 2 Corinteni 12:10. Ai nevoie doar să unești slăbiciunea ta cu puterea lui Dumnezeu. Apoi, la fel ca apostolul, poți să „simți plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări pentru Hristos.”
Dumnezeu trebuie să-ți descopere slăbiciunea ta înainte de a te putea salva. Diavolul, pe de altă parte, te face să crezi că ești puternic pentru ca, prin încrederea în tine însuți, să cazi și să fii ruinat. Atunci când te simți puternic, îndemnul este: „Astfel dar, cine crede că stă în picioare să ia seama să nu cadă”. 1 Corinteni 10:12. Dar atunci când te simți slab, prea slab pentru a face ceva de unul singur, ești în situația de a obține victoria. Pericolul este să nu te simți suficient de slab; căci chiar și în cele mai slabe momente ai suficientă putere pentru a te împotrivi Duhului Sfânt și pentru a-L împiedica pe Dumnezeu să lucreze în viața ta. Dacă ești suficient de slabi pentru a ceda în întregime Domnului, atunci pentru acele scopuri pentru care ai nevoie de putere, devii la fel de puternic ca și Domnul Însuși, pentru că tu ai puterea Lui.
Devoționalul face parte din cartea ”Living by Faith” de E. J. Waggoner și A.T. Jones
Traducere: Adina Păltineanu