De ce au fost făcute în Sabat?
Biblia notează în mod specific că aceste minuni au fost făcute în ziua de Sabat. Observați, de asemenea, că nevoia de vindecare nu era atât de urgentă încât trebuiau să fie vindecați imediat. Orbul ar fi putut aștepta încă o zi fără inconveniente deosebite. Femeia era bolnavă de optsprezece ani și nu era în pericol imediat. Și nici unul dintre ei nu se aștepta să fie vindecat, așa că nu ar fi fost dezamăgiți dacă Isus nu i-ar fi vindecat până când nu ar fi trecut Sabatul.
Dar Isus nu a întârziat nici măcar o oră. Mai mult, El i-a vindecat în ziua de Sabat, știind foarte bine că aceasta îi va ofensa pe farisei și le-ar spori ura față de El. Acest lucru arată că El avea un scop special când a făcut aceste minuni în ziua de Sabat și că Duhul Sfânt a avut un scop în a ne atrage în mod special atenția la ziua în care au fost săvârșite. Care a fost acel obiectiv?
Răspunsul este simplu. Minunile au fost făcute pentru același scop pentru care au fost consemnate, „pentru ca voi să credeți că Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu și, crezând, să aveți viața în Numele Lui.”
Isus nu a făcut aceste minuni din lipsă de respect față de ziua de Sabat, pentru că El a respectat toate poruncile. Unii au ideea greșită că Isus le-a făcut pentru a arăta că Sabatul poate fi încălcat în caz de necesitate. Dar Isus nu a încălcat ziua Sabatului, deși evreii L-au acuzat pe nedrept că a făcut acest lucru. Nu este niciodată necesar să încălcăm Sabatul, dar Isus Însuși a spus: „Este îngăduit a face bine în zilele de Sabat.” Matei 12:12.
Isus arăta adevărata semnificație a Sabatului. Este adevărat că El a lucrat în Sabat, dar cum a făcut acest lucru? Prin Cuvânt! Încă de la crearea lumii, atunci când cerurile și pământul au fost terminate și „în ziua a șaptea Dumnezeu S-a odihnit de toată lucrarea Lui,” El încă mai continuă să lucreze prin Cuvântul puterii Sale, care susține toate lucrurile.
Dumnezeu ne-a dat Sabatul pentru ca noi să cunoaștem că El este Dumnezeu care ne sfințește. Ezechiel 20:12. Așadar, în îndeplinirea acelor minuni în ziua de Sabat, Isus a arătat că scopul Sabatului este să ne elibereze din robie. El comemorează puterea Lui creatoare și prin această putere suntem făcuți făpturi noi în Hristos, atunci când credem. „Pe când noi, fiindcă am crezut, intrăm în „odihna” despre care a vorbit El ,” în odihna lui Dumnezeu.
Dumnezeu s-a odihnit atunci când Și-a terminat lucrarea. El respectat Cuvântul puterii Lui. Așadar, noi găsim odihnă prin lucrare – nu prin lucrarea noastră, ci prin lucrarea lui Dumnezeu. „Lucrarea pe care o cere Dumnezeu este aceasta: să credeți în Acela pe care L-a trimis El.” Ioan 6:29. Dar a crede, așa cum am văzut, ne dă odihnă. Lucrarea lui Dumnezeu ne dă odihnă față de păcat, pentru că noi triumfăm în lucrarea mâinilor Sale. Psalmi 92:4.
Așadar, prin aceste minuni, Hristos te învață că Sabatul, a șaptea zi a săptămânii, este încununarea slavei Evangheliei. Păstrat așa cum a intenționat Dumnezeu, el te face în stare să-L vezi pe Hristos ca fiind atât Răscumpărător cât și Creator. Puterea Sa răscumpărătoare este puterea Sa creatoare. Sabatul Domnului, memorialul creației, îți amintește de puterea de mântuire a lui Dumnezeu pentru toți cei care cred. Îți descoperă, așa cum nimic altceva nu o poate face, că Hristos a fost uns de Duhul Sfânt „ca să vestească săracilor Evanghelia;” „să tămăduiască pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiască robilor de război slobozirea și orbilor, căpătarea vederii, să dea drumul celor apăsați și să vestească anul de îndurare al Domnului.” Luca 4:18, 19.
Devoționalul face parte din cartea ”Living by Faith” de E. J. Waggoner și A.T. Jones
Traducere: Adina Păltineanu