Capitolul 37 – Minuni în Sabat – prima parte

Motivul pentru care Biblia consemnează atât de multe minuni ale lui Isus este „pentru ca voi să credeți că Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu și, crezând, să aveți viața în Numele Lui”. Ioan 20:30, 31.

Învățăturile lui Isus și ale ucenicilor îți spun calea vieții; dar în minunile pe care Dumnezeu le-a făcut prin ei poți vedea realitatea vieții și puterea ei. Fiecare adevăr spiritual din Biblie este ilustrat prin minunile care au fost săvârșite asupra trupurilor oamenilor.

Dumnezeu I-a dat lui Isus „putere peste orice făptură, ca să dea viața veșnică” tuturor celor care vin la El. Prin puterea Sa de a ne elibera trupurile de boli, El își arată puterea de a ne elibera sufletele din păcat. „Căci ce este mai lesne? A zice: ‘Iertate îţi sunt păcatele’ sau a zice: ‘Scoală-te şi umblă?’ Dar, ca să ştiţi că Fiul omului are putere pe pământ să ierte păcatele –, Scoală-te”, a zis El slăbănogului, „ridică-ţi patul, şi du-te acasă.” Slăbănogul s-a sculat şi s-a dus acasă. Când au văzut noroadele lucrul acesta, s-au înspăimântat şi au slăvit pe Dumnezeu, care a dat oamenilor o astfel de putere.” Mat. 9:5-8.

Unele dintre cele mai izbitoare minuni ale lui Isus au fost făcute în ziua Sabatului, și dorim să le acordăm o atenție deosebită acum.

Omul orb din naștere

„Când trecea, Isus a văzut un orb din naştere. Ucenicii Lui L-au întrebat: „Învăţătorule, cine a păcătuit: omul acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb?” Isus a răspuns: „N-a păcătuit nici omul acesta, nici părinţii lui, ci s-a născut aşa, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu. Cât este ziuă, trebuie să lucrez lucrările Celui ce M-a trimis; vine noaptea, când nimeni nu mai poate să lucreze. Cât sunt în lume, sunt Lumina lumii.” După ce a zis aceste vorbe, a scuipat pe pământ şi a făcut tină din scuipat. Apoi a uns ochii orbului cu tina aceasta şi i-a zis: „Du-te de te spală în scăldătoarea Siloamului” (care, tălmăcit, înseamnă: Trimis). El s-a dus, s-a spălat şi s-a întors văzând bine.” „Şi era o zi de Sabat când făcuse Isus tină şi-i deschisese ochii.” Ioan 9:1-7, 14.

Prin această minune, Hristos a dat o dovadă vizibilă a faptului că El este lumina lumii. Cerșetorul orb a crezut cuvintele lui Hristos și astfel și-a primit vederea. De aici putem cunoaște adevărul afirmației lui Hristos: „Eu sunt Lumina lumii; cine care Mă urmează pe Mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții.” Ioan 8:12. Când ochii orbului au fost deschiși el a putut să vadă lumina soarelui. Dar Hristos a fost pentru el lumină spirituală, arătând că lumina pe care soarele o luminează pe pământ este doar lumina pe care a primit-o de la Soarele Neprihănirii.

Noi nu Îl putem vedea pe Hristos și este imposibil pentru mintea noastră să înțeleagă cum viața Lui ne poate fi dăruită nouă, astfel încât să putem avea neprihănire și viață veșnică. Dar știi că soarele luminează pământul și că în lumina sa există viață; și din moment ce minunea de a da vedere orbilor arată că această lumină și această viață vin de la Hristos, poți ști, de asemenea, că El poate să-ți dea și ție viața Sa de neprihănire. Este la fel de ușor să crezi în Hristos ca Mântuitor din păcat și moarte, așa cum crezi că soarele aduce viață și rodnicie pe pământ.

Păcatul este întuneric. Inimile noastre devin întunecate atunci când nu dăm slavă lui Dumnezeu ca Dumnezeu. Romani 1:21. Păcătoșii au „mintea întunecată, fiind străini de viața lui Dumnezeu.” Efeseni 4:18. Exact așa cum Hristos a dat vederea orbilor, tot așa El îndepărtează întunericul păcatului și dăruiește lumina vieții tuturor celor care Îl acceptă în adevăr.

Devoționalul face parte din cartea  ”Living by Faith”  de E. J. Waggoner și A.T. Jones

Traducere: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *