172 – Evanghelia versus păgânism

Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari… pentru ca nimeni să nu se laude înaintea lui Dumnezeu. 1 Corinteni 1:27, 29

Cel mai nerezonabil lucru din univers este rațiunea umană. Este o nebunie totală înaintea lui Dumnezeu. Pavel spune că cei care fac lucrurile descrise în Romani 1:23-32 știu că sunt vrednici de moarte. Păgânismul despre care vorbea Pavel, reprezentat la Atena și în alte părți, nu era ignoranță a lucrurilor acestei lumi. Îi cuprindea pe oameni ale căror lucrări de artă și știință sunt studiate astăzi.

Fără Dumnezeu, un om poate avea cunoaștere, așa cum și un animal are. Dar nu există înțelepciune fără Dumnezeu. Aceasta este ceea ce Pavel vrea să spună: ”Luați seama ca nimeni să nu vă fure cu filozofia … după învățăturile începătoare ale lumii, și nu după Hristos” (Col. 2:8). Auzim mult despre ”moralitate naturală” și ”moralitate științifică”, moralitate comună tuturor oamenilor. Aceasta este ceea ce descrie Pavel – păgânismul. Ideea populară a păgânismului este incorectă. Păgânul nu-L cunoaște pe Dumnezeu. Acesta poate fi religios, dar nu Dumnezeu este sursa înțelepciunii lui.

În Marcu 7:22, 23, Hristos descrie sursa ”moralității naturale”. Inimile tuturor sunt la fel; noi suntem făcuți dintr-un singur sânge pentru a locui pe pământ. Păgânii sunt oamenii care fac lucrurile despre care se vorbește în primul capitol al lui Pavel către Romani, oriunde ar trăi ei. Compară 2 Timotei 3:1-7 cu ultima parte a capitolului 1 din Romani. Sunt aproape identice. Înseamnă că oamenii din zilele din urmă vor fi păgâni pe față, dedându-se la faptele cărnii. Înseamnă că toţi cei ce vor fi distruşi vor fi păgâni.

Cine sunt păgânii? ”Tu care judeci pe altul, faci aceleași lucruri” (Romani 2:1). Am făcut vreodată ceva de care ne-ar fi rușine să vorbim? În ce am fost noi diferiți față de păgâni? Aici este un teren suficient de larg pentru evanghelie. Este o rușine să vorbim despre acele lucruri pe care noi toți le-am făcut în secret, dar ”Nu mi-e rușine cu Evanghelia lui Hristos, căci ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede” (Romani 1:16).

Bible Studies on the Book of Romans, p. 2, 3

Materialul face parte din cartea: Vestea bună cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi,  A. T. Jones și E. J. Waggoner

Traducere: Roxana Duminică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *