Bisericuța care a supraviețuit

de Andrew McChesney

Se părea că biserica adventistă de ziua a șaptea de pe insula Rügen din nordul Germaniei trebuia să se închidă. Doar șase persoane se închinau acolo: patru membri în vârstă ai unei singure familii și alte două persoane în vârstă. Numărul membrilor scăzuse de la șapte, când biserica a fost fondată în 1940, și de la apogeul său de 33 de membri de la sfârșitul anilor 1950. Liderii conferinței au recomandat vânzarea locului. „Nu, noi vrem să păstrăm biserica”, le-a spus Gunthardt, prim-prezbiterul bisericii. „Nu vrem să o vindem”.

Numărul membrilor a scăzut după reunificarea Germaniei din 1990. Membrii mai în vârstă au murit, cei mai tineri s-au mutat, iar populația insulei din fosta Germanie de est a devenit foarte seculară. Prezența creștea doar atunci când turiștii se adunau pe insulă în timpul verii. Unii turiști erau adventiști.

Gunthardt, soția și părinții săi s-au alăturat celorlalți doi membri ai bisericii pentru a se ruga pentru viitorul bisericii. „Adu-ne noi membri”, s-au rugat ei.

Atunci, un medic adventist și familia sa s-au mutat pe insulă. Membrii bisericii au continuat să se roage. Un fost membru și-a reînnoit brusc calitatea de membru, iar alte câteva persoane s-au alăturat. Când numărul membrilor a ajuns la 16, liderii conferinței s-au răzgândit. Au fost de acord să păstreze biserica deschisă.

Dar deja, biserica avea nevoie de o clădire nouă. Membrii s-au rugat și au fost de acord să contribuie cu 136.000 de euro. Deși suma a fost cu mult mai mică decât factura finală de 730.000 de euro, i-a încurajat să se roage în continuare.

Gunthardt, care construise mai multe case, a proiectat o clădire a bisericii care să servească și ca centru de influență. Membrii bisericii din întreaga Germanie au donat cu generozitate. Cea mai neașteptată contribuție a venit după ce Gunthardt a întâlnit un lider guvernamental la o întâlnire de afaceri. Politicienii germani au autoritatea de a distribui fonduri de stat către cauze private.

Liderul, auzind despre inițiativă, l-a pus pe Gunthardt în legătură cu un politician local. Membrii bisericii s-au rugat înainte ca Gunthardt să se întâlnească cu politicianul și au fost încântați când acesta a oferit 300.000 de euro. Dar acesta avea o capcană. „În calitate de creștin”, a spus el, „vreau ca noua clădire a bisericii să fie folosită nu numai în scopuri sociale, ci și pentru a răspândi Cuvântul lui Dumnezeu”.

Astăzi, 25 de membri și copiii lor se adună în fiecare Sabat. „Avem o clădire nouă a bisericii și nici o datorie”, spune Gunthardt. „Dumnezeu a confirmat că biserica noastră trebuie să rămână deschisă”.

Andrew McChesney este editorul revistei Adventist Mission. Această experiență este împărtășită cu permisiunea revistei.

Articol preluat de pe site-ul Revival and Reformation

Traducere: Adina Păltineanu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *