Pregătire pentru trecerea Iordanului – Partea 1

de Don MacLafferty

Ilie și tânărul Elisei au mers împreună de-a lungul potecilor și drumurilor din Israel timp de mai mulți ani. Elisei a privit și a învățat, în timp ce Ilie chema poporul la credința în Domnul Dumnezeu. Ilie a continuat să confrunte pe Ahab și, mai târziu, pe regele Ahazia, cu adevărul lui Dumnezeu.

Într-o zi, Ilie i-a cerut lui Elisei să rămână în urmă în timp ce el călătorea la Betel. Dar Elisei era un ucenic credincios. El voia să asiste, să învețe și să crească în orice moment posibil petrecut cu Ilie. Elisei a răspuns: ”Viu este Domnul şi viu este sufletul tău că nu te voi părăsi. ” (2 Regi 2:2). Așa că au călătorit împreună.

Cumva, Elisei a simțit că Dumnezeu intenționa să îl ia pe Ilie chiar în acea zi. Elisei era hotărât să savureze fiecare ultim moment alături de mentorul și prietenul său. La Betel, Ilie l-a rugat pe Elisei să rămână acolo în timp ce el mergea la Ierihon. Din nou, Elisei a spus: „Nu te voi părăsi”. Așa că au călătorit împreună spre Ierihon. În Ierihon, Ilie i-a cerut lui Elisei să rămână acolo în timp ce Dumnezeu îl trimitea la Iordan. Elisei a spus: „Nu te voi părăsi” (2 Împărați 2:6). Așa că au mers până la Iordan.

Cincizeci de tineri dintre fiii profeților au privit cum Ilie și Elisei se apropiau de Iordanul învolburat. Ilie ar fi putut să le ceară tinerilor să le aducă o barcă pentru a traversa râul. El ar fi putut să se uite în susul și în josul râului pentru a găsi un loc mai îngust pentru a traversa.

Iordanul era o barieră spre locul unde Duhul lui Dumnezeu îi conducea pe Ilie și pe Elisei. Râul le stătea în cale. Ilie a vrut să traverseze râul în felul lui Dumnezeu, nu prin propria lui putere. „Atunci, Ilie şi-a luat mantaua, a făcut-o sul şi a lovit cu ea apele, care s-au despărțit într-o parte şi într-alta, şi au trecut amândoi pe uscat.” (2 Regi 2:8). Cei cincizeci de tineri, fii ai profeților, au privit cu gura căscată cum Ilie lovea râul Iordan cu mantaua. El a lovit apele prin credința în atotputernicia lui Dumnezeu. A lovit apele cu așteptarea că Dumnezeu le va despărți. Și Dumnezeu a făcut-o! Ilie a traversat râul liniștit. Elisei a traversat râul cu uimire!

Mantia lui Ilie era un simbol al puterii și autorității lui Dumnezeu la fel de mult ca și toiagul lui Moise. Nu exista magie sau putere în mantie, ci doar în Dumnezeu. Mesajul era de netăgăduit: nici un râu, nici o provocare care stă în calea a ceea ce Dumnezeu ne cheamă să facem nu este mai mare decât Dumnezeul care ne-a chemat să îl traversăm! Râurile sunt  făcute pentru a fi traversate… în felul lui Dumnezeu!

[Pentru a citi partea a doua – click aici!]

Don este un discipol al lui Isus, soțul lui April de peste 30 de ani, tatăl lui Jason, Julie și Jessica și fondator/președinte al In Discipleship. Dumnezeu a mișcat inima lui Don pentru a-i chema pe tineri și bătrâni la o renaștere zilnică cu Isus. El mobilizează bisericile și școlile pentru a se asocia în înzestrarea părinților pentru a educa  pe copii și a-i pregăti pentru misiune.

Articol preluat de pe site-ul Revival and Reformation

Traducere: Adina Păltineanu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *