Mișcarea de rugăciune a moravilor care a durat 100 de ani!

Și tânărul conducător bogat care a spus: Da!

De Martin Kim

Ați auzit de contele Zinzendorf și de moravi? Povestea lor este cu adevărat una dintre cele mai mari din istoria bisericii. Dumnezeu i-a folosit pe acești credincioși umili și simpli pentru a lansa prima mișcare protestantă de rugăciune 24/7 și una dintre primele mișcări misionare protestante, ducând Evanghelia până la marginile pământului. Astăzi, Dumnezeu folosește istoria lor ca sursă de inspirație pentru Rugăciunea Unită 24/7.

Istoria îl numește pe contele Zinzendorf „tânărul conducător bogat care a spus DA!”.

Când Zinzendorf avea 27 de ani, a primit în casa sa un singur refugiat morav. În scurt timp, Zinzendorf avea 300 de refugiați moravi care locuiau pe proprietatea sa și a devenit liderul lor spiritual. Aceștia locuiau într-un sat numit Hernnhut, în Germania. Sub conducerea lui Zinzendorf, s-au rugat împreună, au studiat împreună Cuvântul lui Dumnezeu și au crescut spiritual împreună.

Pe 12 august 1727, moravii au ținut o întâlnire de rugăciune care a durat toată noaptea. Grupul a decis să înceapă o veghe de rugăciune. Au desemnat un loc de rugăciune în sat și s-au rugat în grupuri de câte doi sau trei pentru intervale de câte o oră.

Există 168 de intervale de timp de o oră într-o săptămână. Moravii au ocupat toate cele 168 de intervale de timp de 168 de ore, cu două sau trei persoane pe oră. Timp de 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, două-trei persoane se rugau mereu în locul de rugăciune. Această întâlnire de rugăciune de 24 de ore din 24 a continuat timp de 110 ani!

Vă puteți imagina puterea supranaturală care a fost declanșată de un grup care s-a rugat în mod intenționat timp de 110 ani?

Inimile moravilor au început să ardă pentru lucrurile care sunt pe inima lui Dumnezeu. Inimile lor au început să ardă pentru popoarele  lumii care nu auziseră de Dumnezeu. Pe parcursul unei perioade de 15 ani, acest mic grup de 300 de moravi a trimis 70 de misionari care au mers și au trăit printre grupurile de oameni la care nu se ajunsese, le-au învățat limba și cultura, apoi le-au vorbit despre Isus Hristos.

Au devenit a sclavi de bună voie

Una dintre bisericile pe care le-au înființat moravii a trimis 200 de misionari. Una dintre echipele de misionari moravi au acceptat de bună voie să fie vânduți ca sclavi, pentru a se putea identifica cu sclavii și a le împărtăși Evanghelia. Ei erau atât de plini de spiritul misiunii, care este spiritul iubirii de sacrificiu de sine a lui Hristos. Frații moravi, conduși de Zinzendorf, au fost responsabili pentru unele dintre cele mai inspirate și mai pline de sacrificiu situații din istoria misiunilor. Moravilor li se atribuie meritul de a fi inițiat mișcarea misionară modernă.

Un istoric estimează că moravii ar fi cea mai mare denominațiune din lume, dacă nu ar fi fost faptul că, de fiecare dată când plantau o nouă biserică, o dădeau unei alte denominațiuni.

Contele Zinzendorf spunea: „Am o singură pasiune – El și numai El. Lumea este câmpul [misionar] și câmpul [misionar] este lumea; și de acum înainte, acea țară, unde pot fi cel mai bine folosit în câștigarea de suflete pentru Hristos, va fi casa mea.”

Recent, inspirat de istoria contelui Zinzendorf și a moravilor, împreună cu alte experiențe personale de redeșteptare, în mai multe inimi s-a sădit visul unei săli de rugăciune unite, care să fie deschisă 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, și care să fie accesibilă oamenilor din întreaga lume. Datorită pandemiei de coronavirus, visul a devenit realitate. Satana a vrut răul prin COVID-19 „…dar Dumnezeu a schimbat răul în bine, ca să împlinească ceea ce se vede azi, şi anume să scape viața unui popor în mare număr.” (Geneza 50:20). Foarte puțini oameni foloseau  Zoom până când au început carantinele pandemice. Dintr-o dată, oameni din întreaga lume au început să se întâlnească via Zoom, iar acest lucru a oferit platforma ideală pentru a aduce oamenii împreună pentru rugăciune unită.

Rugăciunea Unită 24/7 este o binecuvântare care a apărut din pandemia COVID-19! Imaginați-vă Rugăciunea Unită 24/7 care înconjoară lumea cu un singur scop. „Un lanț de credincioși care se roagă în mod serios  ar trebui sa înconjoare lumea. Să se roage cu toții în umilință. … Cei care nu pot pleca de acasă, să se adune cu copiii lor și să se unească pentru a învăța să se roage împreună. … Ca răspuns la rugăciunile poporului lui Dumnezeu, îngerii sunt trimiși cu binecuvântări cerești.” (In Heavenly Places, p. 93)

Martin Kim locuiește lângă Redding, California, împreună cu soția sa Liana. În prezent, el lucrează ca evanghelist la Amazing Facts. Slujirea sa include lucrarea ca pastor și ca unul care conduce adunări de redeșteptare. El are pasiune pentru pregătirea altora pentru revenirea în curând a lui Isus și pasiune pentru rugăciune. Următorul citat rezumă cel mai bine pasiunea lui pentru rugăciune: „Când omul lucrează, omul lucrează. Dar când omul se roagă, Dumnezeu lucrează”. Acest articol a fost publicat inițial în Time to Get Ready Ministries.

Traducere: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *