048 – Acolit

Ucenicul nu este mai presus de învățătorul său…Ajunge ucenicului să fie ca învățătorul lui. Matei 10:24,25

În vorbire curentă a fi acolit sau a avea acoliți nu dă prea bine, fapt pentru care ne limităm să folosim acest cuvânt doar cu valoare negativă. Dacă consultăm dicționarul, constatăm cu surprindere că termenul are conotații mai degrabă pozitive decât negative.

În lexicul romano-catolic acolitul este asistentul preotului în timpul unui act de cult. În mitologie, acolitul este o zeitate secundară atașată de regulă la zeitatea centrală, sau la un zeu important. Sigur că dicționarul notează și sensul negativ, acela de complice la o faptă rea sau criminală, dar cele mai multe sensuri sunt pozitive și sugerează ideea de ucenicie.

În pasajul biblic selectat, avem cuvintele Învățătorului oamenilor care vorbește despre statutul acolitului sau ucenicului în raport cu maestru său. Cel puțin atâta vreme cât maestrul este funcțional, normal este ca ucenicul să îi stea alături, cel mult, dar nu mai mult, sau mai sus de atât. Viața este însă complicată și lucrurile pot să o ia razna, iar ucenicul vrăjitor poate ajunge să-și pună maestrul în umbră.

Dacă păstrăm discuția strict la textul de mai sus, atunci lucrurile au un specific anume: Ucenicul nu va putea să-L egaleze pe Maestru, eventual, doar să se asemene mai mult sau mai puțin cu Acesta. Concret, Învățătorul se referă la dificultățile slujbei, la capacitatea de întâmpina ostilitatea și prigonirile și în ciuda acestora, la capacitatea de a duce misiunea înainte cu orice risc, până la venirea Sa în slavă.

Ucenicia este o dimensiune obligatorie a oricărui adept al lui Hristos. Nu numai că urmașii Săi trebuie să fie ucenici, dar ei trebuie să facă ucenici. Odată cu această afirmație se deschide o perspectivă complexă și complicată a vieții de credință. Dar lucrurile pot fi făcute oarecum simple având în vedere pe Marele nostru Maestru care este și Dascăl și Dumnezeu în același timp. La El este puterea de a deveni ucenic și de a face ucenici după chipul și asemănarea Sa. Acoliții Lui trebuie să-și ia timp să-I contemple și să-I studieze viața. Celelalte vin în mod natural. Noi doi putem fi acoliți de foarte bună calitate, privind la Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre, adică la Isus.

Doamne, cred că și eu aș putea să fiu acolitul Tău, de aceea Te contemplu pentru a mă putea asemăna cu Tine. Amin!

Versiunea audio:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *