27 – Nu există „rudă mai apropiată” decât Hristos!

Acum, fiică, nu te teme, îţi voi face tot ce vei zice, căci toată cetatea ştie că eşti o femeie cinstită. Este adevărat că am drept de răscumpărare, dar este o altă rudă mai aproape decât mine. Dacă vrea să te răscumpere, bine, să te răscumpere, dar dacă nu-i place să te răscumpere, te voi răscumpăra eu, viu este Domnul! Rut 3:11-13

Cine a fost răscumpărătorul din cartea lui Rut? — cea mai apropiată rudă. Răscumpărătorul trebuia să fie nu numai unul care era rudă apropiată, ci trebuia să fie cel mai apropiat dintre cei care erau apropiați. Prin urmare, Boaz nu putea păși în locul răscumpărătorului până când altul nu se dădea la o parte și devenea cu adevărat cel mai apropiat. Aceasta este învățătura din capitolul doi din Evrei.

În Rut, vă amintiți că soțul lui Naomi murise. Moștenirea căzuse în mâinile altora. Când s-a întors din Moab, moștenirea trebuia răscumpărată. Aceasta este povestea și în capitolul al doilea din Evrei. Adam a avut o moștenire, pământul, dar l-a pierdut, și el însuși a fost adus în robie. În cartea Levitic, dacă cineva își pierdea moștenirea, aceasta putea fi răscumpărată; dar numai de rudele cele mai apropiate (Levitic 25:25,26,47-49).

Avem nevoie de un Răscumpărător! Dar numai Cel care este cel mai apropiat ca rudenie de sânge poate îndeplini slujba de Răscumpărător. Isus Hristos este mai aproape decât un frate, mai aproape decât oricine. El este cel mai apropiat dintre frați — cea mai apropiată rudă. Nu numai unul cu noi, dar El este unul dintre noi și una cu noi fiind unul dintre noi. În toate ispitele, orice ispită ar veni, El este cu noi chiar acolo. În toate punctele în care este posibil să fiu ispitit, El a stat chiar acolo împotriva tuturor cunoștințelor și ingeniozității lui Satana pentru a mă ispiti. Și astfel cuprinzând întreaga rasă umană, El stă în fiecare punct în care oricine din rasa umană poate fi ispitit. În El noi suntem întregi împotriva puterii ispitei. În El suntem biruitori. „Îndrăzniți, Eu am biruit lumea”. (Ioan 16:33)

Jones, General Conference Bulletin, 1895, p. 265, 266.

Materialul face parte din cartea: Vestea bună cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi,  A. T. Jones și E. J. Waggoner

Traducere: Roxana Duminică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *