40 Zile de rugăciune – Ziua 25 – Biruință deplină prin neprihănirea Domnului Hristos

Țepuș în coastă

Acest adevăr este prezentat atunci când Pavel descrie lupta sa cu „ghimpele” din coastă.
Şi ca să nu mă umflu de mândrie din pricina strălucirii acestor descoperiri, mi-a fost pus un ţepuş în carne, un sol al Satanei, ca să mă pălmuiască şi să mă împiedice să mă îngâmf. De trei ori am rugat pe Domnul să mi-l ia. Şi El mi-a zis: „Harul Meu îţi este de ajuns, căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârșită”. Deci mă voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine. De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări pentru Hristos, căci, când sunt slab, atunci sunt tare.” 2 Corinteni 12:7-10)

Multe lucruri pot fi un țepuș în trup. Paul enumeră unele dintre ele; infirmități, reproșuri, nevoi, persecuții, necazuri. Pavel s-a rugat ca Dumnezeu să-i îndepărteze spinul acesta. Dumnezeu a spus nu. De ce? Harul lui Dumnezeu a fost tot ce avea nevoie Pavel pentru a face față spinului.

De asemenea, Dumnezeu ne-a spus un adevăr foarte important: „Puterea Mea este făcută desăvârșită în slăbiciune”. Cu cât știm că suntem mai slabi și cu cât încetăm mai repede să încercăm să ne exercităm puterea noastră slabă pentru a depăși o ispită spinoasă din viața noastră, cu atât mai repede vom începe să experimentăm puterea mare a lui Dumnezeu în viața noastră. Efortul nostru de a învinge o ispită de fapt stă în calea puterii lui Dumnezeu de a elibera. Vedeți, când facem acest lucru, ne uităm la puterea și capacitatea noastră de a birui, chiar dacă credem că depindem și de Dumnezeu pentru a ne „ajuta”. Dumnezeu vrea să facă mult mai mult decât să ne „ajute”. El este biruința. Domnul Hristos este izbăvirea noastră din ispită. Când ne dăm înapoi de la astfel de eforturi și ne dăm la o parte din cale, atunci Domnul Hristos poate începe să Se manifeste în și prin noi. Probabil ați auzit zicala: „Dă-te deoparte  și lasă-L pe Dumnezeu”. Aceasta înseamnă acea zicală.

Profetul Isaia a înțeles importanța recunoașterii slăbiciunii noastre absolute pentru a experimenta puterea lui Dumnezeu.

El dă tărie celui obosit şi mărește puterea celui ce cade în leșin.” Isaia 40:29

E. J. Waggoner a descris inutilitatea eforturilor păcătoșilor de a asculta de Dumnezeu.

”Am auzit mulți oameni spunând cât de greu le-a fost să facă binele; viața lor creștină a fost total nesatisfăcătoare, fiind marcată doar de eșec și au fost tentați să renunțe în descurajare. Nu e de mirare că se descurajează: eșecul continuu este suficient pentru a descuraja pe oricine. Cel mai curajos soldat din lume ar deveni laș dacă ar fi învins în fiecare luptă. Uneori, aceste persoane vor spune cu jale că și-au pierdut încrederea în ei înșiși. Biete suflete, dacă și-ar pierde încrederea în ei înșiși în totalitate și și-ar pune toată încrederea în Cel care este puternic să salveze, ar avea o altă poveste de spus. Atunci ei ‘s-ar bucura de Dumnezeu prin Domnul nostru Isus Hristos.’ Apostolul spune : Bucurați-vă totdeauna în Domnul; iarăși zic: Bucurați-vă.‘ Filipeni 4:4. Omul care nu se bucură în Dumnezeu, deși este ispitit și încercat, nu luptă lupta cea bună a credinței. El luptă biata luptă a încrederii în sine și a înfrângerii.” Lessons on Faith, 2 – 3

Cât de clar a afirmat Waggoner adevărul celor care se străduiesc să obțină biruința:

Uneori, aceste persoane vor spune cu jale că și-au pierdut încrederea în ei înșiși. Biete suflete, dacă și-ar pierde încrederea în ei înșiși în totalitate și și-ar pune toată încrederea în Cel care este puternic să salveze, ar avea o altă poveste de spus.” Da, pierde-ți încrederea în tine!!! Da, pune-ți toată încrederea în Isus!!!

Acesta este motivul pentru care Domnul va lăsa niște spini ai ispitei în viața ta. Sunt sigur că te-ai rugat ca Dumnezeu să îndepărteze acești spini ai păcatelor care te asaltează. Au adus o asemenea descurajare și înfrângere în viața ta. Cu toate acestea, Dumnezeu îi lasă acolo pentru că dorește ca tu să înveți lecția că puterea Lui este făcută desăvârșită în slăbiciunea ta. Când începi să experimentezi eliberarea Domnului Hristos în tine, atunci tu vei declara împreună cu Pavel: „Deci mă voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine. 10 De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări pentru Hristos, căci, când sunt slab, atunci sunt tare.” 2 Corinteni 12:9-10

Ziua 25 Cereri de rugăciune:

Roagă-te pentru :

 • Botezul cu Duhul Sfânt
 • Redeșteptare personală și în biserică
 • Ca Dumnezeu să conducă biserica la înțelegerea și experimentarea biruinței depline asupra ispitei prin credința în ascultarea fără pată a Domnului Hristos
 • Persoanele de pe lista ta de rugăciune
Ziua 24 Întrebări pentru studiu aprofundat: (pe baza lecturii de mai sus)
 1. Ce motiv a dat Pavel pentru țepușul din carnea lui? vezi 2 Cor 12:7-10
 2. Pavel face o listă a spinilor din carnea lui : slăbiciuni, defăimări, nevoi, prigoniri, strâmtorări. Care sunt unii din spinii din carnea ta? De ce crezi că Dumnezeu i-a permis în viața ta?
 3. Ce eforturi sunt necesare din partea noastră, dacă sunt necesare, pentru ca puterea măreață a lui Dumnezeu să lucreze în viața noastră?
 4. Din ce motiv avem nevoie mai mult decât de ajutorul lui Dumnezeu pentru a învinge păcatul și ispita? Când ceri ajutorul lui Dumnezeu, ce anume ceri?
 5. Ce înseamnă pentru tine zicala aceasta „Dă drumul, și lasă-L pe Dumnezeu”? Cum ai descrie rolul lui Hristos în viața ta zilnică în a obține biruință asupra păcatului și ispitei?
 6. „Eforturile noastre de a asculta pe deplin de Dumnezeu sunt zadarnice”. Ești de acord sau nu cu această afirmație? 
 7. De ce țelul nostru final ar trebui să fie a ne pierde încrederea în noi înșine? 
 8. Citește Filipeni 4:4. Ce metodă oferă Biblia pentru a lupta cu încrederea în sine și înfrângerea?
Ziua 25 Pregătirea inimii/ provocare:
 1. Pe tot parcursul zilei, cere-I lui Dumnezeu să îți reamintească ce îți vorbește El în lectura de astăzi și în secțiunea de întrebări și discuții și să te ajute să le aplici în viața ta.
 2. Citește „Neprihănirea prin credință” de Dennis Smith, materialul din Ziua 26.
 3. Răspunde cu rugăciune la întrebările pregătitoare pentru Ziua 26, secțiunea de discuții și întrebări.

Traducere:   Adina Păltineanu și Roxana Duminică

Versiunea audio  min 34.52 – min 40.48

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *