40 Zile de rugăciune – Ziua 24 – Biruință deplină prin neprihănirea Domnului Hristos

Mesajul de la 1888

Solia din 1888 a fost un mesaj de neprihănire prin credință. Acest mesaj a chemat pe poporul lui Dumnezeu să se uite la Domnul Hristos pentru iertare, pentru îndreptățire completă și ascultare sfințită și deplină de Legea lui Dumnezeu prin puterea Domnului Hristos. Credinciosul trebuia să aibă neprihănirea atribuită a Domnului Hristos în contul său și să fie declarat neprihănit de către Dumnezeu. De asemenea, credincioșii trebuiau să aibă neprihănirea împărtășită a Domnului Hristos  în viața lor zi de zi, pe măsură ce învățau cum să-L lase pe Hristos să trăiască viața Sa în ei. Botezul cu Duhul Sfânt în ploaia timpurie își va face lucrarea în pregătirea pentru ploaia târzie a Duhului.

Pe măsură ce ajungi să înțelegi și să experimentezi acest adevăr binecuvântat al neprihănirii prin credință, îi vei permite lui Isus să trăiască viața Sa în tine în fiecare moment al fiecărei zile. Biruința este a Lui. Pur și simplu alegi să-L lași să-și manifeste virtuțile în și prin tine. Aceasta este partea ta – să alegi, să dai voința ta lui Dumnezeu cu privire la o anumită ispită. Cu toate acestea, ești întotdeauna liber să nu faci acea alegere și să te concentrezi pe ispită. Când se întâmplă asta, dorința păcătoasă este concepută și va da naștere păcatului (Iacov 1:14-15).

Biruința asupra amărăciunii

Poate că cineva te-a rănit profund. Uneori, în astfel de situații, putem experimenta ceea ce eu numesc o „plăcere întunecată” ținându-ne de mânie și alegând să nu iertăm. Simțim că acea persoană nu merită să fie iertată pentru lucrul teribil pe care ni l-a făcut. Totuși, creștinul știe că Dumnezeu ne poruncește să-i iertăm pe cei care ne-au nedreptățit (Marcu 11:25-26) și să-i iubim (Matei 5:44). Pentru binele nostru iertăm.  A ține mânia și a nu ierta pe cineva este ca și cum ai lua otravă și te-ai aștepta ca persoana pe care ești supărat să moară. Furia, amărăciunea și lipsa de iertare ne vor distruge în cele din urmă din punct de vedere spiritual, emoțional și fizic.

Lectură personală în vederea discuției:

Din cauza naturii noastre păcătoase, realitatea este că nu suntem capabili să iertăm și să-i iubim pe dușmanii noștri. S-ar putea să o facem la nivel intelectual, dar mândria și egoismul nostru nu ne vor permite să iertăm din inimă. În aceste cazuri, trebuie urmat același principiu de eliberare. Isus a obținut biruința asupra ispitei de a nu ierta și biruința Sa poate fi  și a noastră. Isus a fost, de asemenea, biruitor asupra ispitei de a nu iubi pe cei care L-au abuzat. Această biruință poate fi și a noastră.

Cum îi putem permite lui Isus să trăiască în viața noastră iertare și iubire față de cineva care ne-a rănit profund? Să folosim exemplul unei persoane pe nume Jim care te-a rănit. Poți spune pur și simplu: „Doamne, sunt un păcătos și nu pot să-l iert pe Jim, nici să-l iubesc. Așa că renunț să mai încerc. Îți cer să manifești iertarea și dragostea Ta față de Jim prin mine. Am încredere în Tine și mă odihnesc în credința că faci asta chiar acum. Îți mulțumesc Doamne pentru iertarea și dragostea pe care le manifești în mine chiar acum.”

Dacă faci asta, vei experimenta iertarea și iubirea lui Isus în inima ta. Acest lucru se va întâmpla fără nicio luptă pentru a obține biruința. Amintiți-vă, biruința a fost deja obținută prin viața desăvârșită și moartea Domnului Hristos pe cruce. Pur și simplu trebuie să alegi să-i permiți lui Isus să-și manifeste biruința în și prin tine și să crezi că El o va face. De asemenea, pot spune din experiență că vei simți compasiunea lui Isus pentru persoana pe care Îi ceri să o ierte și să o iubească prin tine. Vei simți în tine dorința de a te ruga pentru el sau ea și poate chiar cu lacrimi. În acest fel, caracterul, dragostea și virtuțile lui Isus devin o parte integrantă a vieții tale.

În cazul iertării cuiva care te-a rănit profund este posibil să trebuiască să urmezi instrucțiunile din paragraful anterior ori de câte ori persoana respectivă îți vine în minte. De asemenea, este esențial să nu te gândești și să nu vorbești despre ceea ce ți-a făcut acea persoană. S-ar putea să fie nevoie de ceva timp pentru ca iertarea și dragostea deplină a lui Isus să se manifeste în inima ta față de acea persoană. Cu toate acestea, dacă continui să te uiți la Isus pentru ca biruința Sa să se manifeste în viața ta, aceasta se va întâmpla. Vei ajunge la punctul în care, ori de câte ori te gândești la acea persoană sau o vezi, nu vei mai simți nici o animozitate față de ea, iar dacă ai auzi că i s-a întâmplat ceva rău, te vei întrista pentru ea.

Alege și crede – aceasta este rolul creștinului în obținerea biruinței asupra oricărei ispite și păcat. A alege înseamnă că îi dăm lui Dumnezeu voința noastră în orice ispită. Unde greșesc majoritatea creștinilor este că ei cred că a da lui Dumnezeu voința lor înseamnă că trebuie să-și exercite și „puterea voinței” pentru a se supune. Trebuie să-I  dăm voința și să-L lăsăm pe Dumnezeu să asigure puterea prin Hristos care trăiește în noi și își manifestă neprihănirea în și prin noi. Noi avem ”voință”, dar  nu avem în și prin noi înșine ”puterea”  de a fi biruitori.

Ziua 24 Cereri de rugăciune:

Roagă-te pentru :

 • Botezul cu Duhul Sfânt
 • Redeșteptare personală și în biserică
 • Ca Dumnezeu să conducă biserica la înțelegerea și experimentarea biruinței depline asupra ispitei prin credința în ascultarea fără pată a Domnului Hristos
 • Persoanele de pe lista ta de rugăciune
Ziua 24 Întrebări pentru studiu aprofundat: (pe baza lecturii de mai sus)
 1. Adevărat sau fals: Noi suntem capabili să-I iubim și să-i iertăm pe vrăjmașii noștri.
 2. Cum îi permitem lui Isus să ne ajute să iertăm și să iubim pe cineva care ne-a rănit?
 3. Care este rolul neprihănirii prin credință? Ce alegere trebuie să faci pentru a avea biruință în fiecare clipă, zi de zi? 
 4. Potrivit cu autorul, care este „plăcerea ascunsă” pe care uneori o experimentăm atunci când cineva ne rănește?
 5. Citește Marcu 11:25-26, Matei 5:44. Care este porunca lui Dumnezeu cu privire la cei care ne-au făcut rău?
 6. De ce lipsa dorinței de a ierta este așa de dăunătoare pentru sănătatea spirituală, emoțională și fizică a credinciosului? Care este consecința ultimă a păstrării amărăciunii în inimă?
 7. Cum să-I permitem lui Isus să trăiască El iertarea în viața noastră și să iubim pe cei care ne-au rănit?
 8. Care sunt beneficiile atunci când nu ne gândim și nu vorbim de faptele rele ale celor care ne-au nedreptățit?
Ziua 24 Pregătirea inimii/ provocare:
 1. Pe tot parcursul zilei, cere-I lui Dumnezeu să îți reamintească ce îți vorbește El în lectura de astăzi și în secțiunea de întrebări și discuții și să te ajute să le aplici în viața ta.
 2. Citește „Neprihănirea prin credință” de Dennis Smith, materialul din Ziua 25.
 3. Răspunde cu rugăciune la întrebările pregătitoare pentru Ziua 25, secțiunea de discuții și întrebări.

Traducere:   Adina Păltineanu și Roxana Duminică

Versiunea audio  min 27.58 – min 34.52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *