40 Zile de rugăciune – Ziua 18 – Biruința deplină asupra ispitei și păcatului

Învățătura lui E. J. Waggoner despre biruința deplină

Și Waggoner a învățat că biruința deplină asupra ispitei și a păcatului este posibilă chiar și acum prin Hristos.

Biruirea este acum; biruințele de câștigat sunt biruințe asupra poftelor cărnii, pofta ochilor și mândria vieții, biruințe asupra eului și îngăduinței de sine.” (Lecții despre credință, p. 3)

El a recunoscut că mulți creștini nu au biruință completă asupra păcatului și consideră că viața creștină este o mare povară.

Unii oameni privesc cu groază gândul că trebuie să poarte un război continuu cu eul și poftele lumești. Asta pentru că ei nu știu încă nimic despre bucuria victoriei; ei au experimentat numai înfrângere. Dar nu este un lucru atât de jalnic să lupți în mod continuu, când există o victorie continuă.” (Ibid.)

Apoi, Waggoner a pus întrebarea:

Acum, cum putem obține mereu biruințe în războiul nostru spiritual?”

Apoi l-a citat pe Ioan.
Pentru că oricine este născut din Dumnezeu biruiește lumea; şi ceea ce câștigă biruință asupra lumii este credința noastră.” (1 Ioan 5:4)

Waggoner a spus foarte clar că prin Duhul Sfânt se obține o biruință completă.

Cum lucrează Duhul într-un om pentru a-i supune patimile și pentru a-l face biruitor asupra mândriei, invidiei și egoismului, este un lucru cunoscut doar de Duhul; este suficient pentru noi să știm că se face și se va face în oricine dorește, mai presus de orice altceva, acea lucrare săvârșită în el și care se încrede în Dumnezeu pentru îndeplinirea ei.” (Lecții despre credință, p. 5)

Numai prin experimentarea zilnică a botezului cu Duhul Sfânt, Duhul va putea face această lucrare a biruinței în noi. Waggoner a legat lucrarea Duhului cu Domnul Hristos lucrând în cel credincios.

Aici este secretul puterii. Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel căruia I s-a dat toată puterea în Cer și pe pământ, este Cel care face lucrarea. Dacă El trăiește în inimă pentru a face lucrarea, înseamnă oare că te lauzi când spui că pot fi obținute mereu biruințe? Da, se numește laudă; dar este lăudarea în Domnul și aceasta este îngăduită.” (Ibid., 4)

Experimentarea biruinței depline prin Hristos și prin Duhul Sfânt sunt inseparabile deoarece Domnul Hristos trăiește în credincios prin botezul cu Duhul Sfânt.

Ziua 18 Cereri de rugăciune:

Roagă-te pentru :

 • Botezul cu Duhul Sfânt
 • Redeșteptare personală și în biserică
 • Pentru ca Dumnezeu să conducă biserica și pe tine personal la a experimenta biruința deplină asupra păcatului prin credința în Hristos
 • Persoanele de pe lista ta de rugăciune
Ziua 18 Întrebări pentru studiu aprofundat: (pe baza lecturii de mai sus)
 1. Care sunt biruințele care se pot obține, potrivit cu E.J. Waggoner?
 2. Care este diferența dintre încumetare și credință? Dacă spui „Sunt biruitor asupra păcatului” înseamnă că este încumetare?
 3. Ai experimentat biruința asupra păcatului? Cum înțelegi textul din 1 Ioan 5. 4-5 ”pentru că oricine este născut din Dumnezeu biruieşte lumea; şi ceea ce câştigă biruinţă asupra lumii este credinţa noastră.” Cine este cel ce a biruit lumea dacă nu cel ce crede că Isus este Fiul lui Dumnezeu?
 4. Cum poți avea biruință prin Hristos? Citește Hristos Lumina Lumii, capitolul Sosirea la Ierusalim.
Ziua 18 Pregătirea inimii/ provocare:
 1. Pe tot parcursul zilei, cere-I lui Dumnezeu să îți reamintească ce îți vorbește El în lectura de astăzi și în secțiunea de întrebări și discuții și să te ajute să le aplici în viața ta.
 2. Citește „Neprihănirea prin credință” de Dennis Smith, materialul din Ziua 19.
 3. Răspunde cu rugăciune la întrebările pregătitoare pentru Ziua 19, secțiunea de discuții și întrebări.

Traducere: Roxana Duminică și Adina Păltineanu

Versiunea audio min 52.50 – min 56.09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *