40 Zile de rugăciune – Ziua 8 – Botezul cu Duhul Sfânt -continuare

Noi putem să-L întristăm pe Duhul Sfânt

Sunt lucruri pe care le putem face care vor întrista pe Duhul Sfânt (Efeseni 4:30). Dacă nu Îl căutăm zilnic și nu cooperăm cu El, mergând acolo unde ne conduce El, puterea Lui va scădea, iar experiența noastră creștină se va slăbi.

Dumnezeu nu ne obligă să facem nimic. Când primim botezul cu Duhul, El va avea un impact mai mare în viețile noastre. Vom simți îndemnurile Lui mai puternic. Duhul va pune zilnic în inimile noastre dorința de a asculta de Dumnezeu. El ne va chema să studiem Cuvântul lui Dumnezeu și să ne rugăm mai mult. Duhul ne va face să începem să iubim neprihănirea și să urâm păcatul. Cu toate acestea, suntem întotdeauna liberi să ignorăm îndemnurile Lui. Când facem asta, începem procesul de „mâhnire” sau de „stingere” a Duhului. Pavel a oferit sfaturi foarte practice în multe secțiuni ale Scripturii despre cum să evităm acest lucru. Sfaturile practice ale lui Pavel pentru credincios cu privire la trăirea vieții creștine sunt menite să ne ajute să menținem plinătatea Duhului în viața noastră. Două exemple de astfel de sfaturi se găsesc în Efeseni 4:25-32 și 1 Tesaloniceni 5:14-19.

Pavel știa că Duhul lui Dumnezeu care locuiește în credincios îl va îndemna să facă lucrurile enumerate în aceste versete. Dacă refuzăm să ne supunem îndemnului Lui, vom fi în pericol să „mâhnim” și să „stingem” Duhul.

Dacă descoperi că L-ai întristat pe Duhul Sfânt, nu te descuraja. În schimb, cere-I lui Dumnezeu să te ierte (1 Ioan 1:9), și El o va face. Apoi roagă-L pe Dumnezeu să te umple din nou cu Duhul Său și El o va face (Luca 11:13). Cere-L cu credință și vei primi (Galateni 3:14).

David știa că Dumnezeu era îndurător. El săvârșise păcatele adulterului și crimei. El se îndepărtase de la îndemnurile Duhului lui Dumnezeu în viața sa când a comis aceste fapte teribile. Cu toate acestea, când a fost convins de păcatul său de către Duhul Sfânt, s-a întors la Dumnezeu în rugăciune (Psalmul 51). Rețineți în special aceste cuvinte:

Întoarce-Ți privirea de la păcatele mele, șterge toate nelegiuirile mele! Zidește în mine o inimă curată, Dumnezeule, pune în mine un duh nou și statornic! Nu mă lepăda de la fața Ta și nu lua de la mine Duhul Tău cel Sfânt. Dă-mi iarăși bucuria mântuirii Tale și sprijină-mă cu un duh de bunăvoință.” Psalmul 51:9-12

Când descoperim că ne-am îndepărtat de la Dumnezeu, nu trebuie să lăsăm să treacă nici un alt moment fără să ne mărturisim păcatul, fără să acceptăm iertarea lui Dumnezeu și să cerem promisiunea de a primi Duhul Sfânt pentru a ne reînnoi viața așa cum a făcut David. Atunci vom fi din nou întăriți în omul „dinlăuntru” pentru a-l învinge pe Satana (Efeseni 3:16-19).

Lectură personală în vederea discuției:

Pentru a primi ploaia târzie a Duhului lui Dumnezeu, trebuie ca mai întâi să primim ploaia timpurie

Ne apropiem de momentul când „ploaia târzie” va cădea. Dacă nu vom experimenta umplerea cu Duhul Sfânt, care este „ploaia timpurie” (Ioel 2:23), nu vom fi pregătiți să primim și să participăm la lucrarea ploii târzii. Eu cred că Dumnezeu îi mișcă pe copiii Săi astăzi și îi conduce în această experiență minunată.

Dacă nu ai primit botezul cu Duhul Sfânt, nu mai întârzia nici o zi. Primirea Lui ar trebui să fie lucrul cel mai important din viața noastră. Căci acest dar ne va aduce toate celelalte daruri. Umplerea cu Duhul Sfânt va schimba letargia noastră în entuziasm, slăbiciunea noastră în putere, iar mărturia noastră va fi însoțită de o putere nemaivăzută din ziua Cincizecimii.

Nevoia de a experimenta neprihănirea lui Hristos

După cum am menționat la începutul devoționalului din această zi, pentru ca noi să experimentăm neprihănirea lui Hristos manifestată în noi, trebuie să experimentăm zilnic botezul cu Duhul Sfânt. Hristos trăiește în noi prin botezul cu Duhul (Ioan 14:16-18, 1 Ioan 3:24). Această experiență ne va conduce să devenim la fel ca Isus în viața noastră și în slujirea Lui. Experiența plinătății Duhului Sfânt nu este o opțiune pentru cei care vor fi gata să-L întâlnească pe Isus când El se va întoarce. Este o necesitate! Prin urmare, rugăciunea mea este ca toți cei care citesc această carte să experimenteze umplerea cu Duhul în fiecare zi. Botezul cu Duhul Sfânt trebuie să devină o parte constantă a vieții noastre pentru ca noi să avem credința care ne va trece prin vremurile de necaz, pentru a experimenta biruința deplină asupra ispitei și păcatului și pentru a fi pregătiți pentru întoarcerea lui Hristos.

Nu există altă cale prin care să renunțăm la condiția noastră de laodiceeni mulțumiți și lipsiți de credință și să fim pregătiți pentru criza finală dinaintea celei de-a doua veniri a lui Hristos. Ellen White a confirmat acest lucru prin cuvintele:

Nimic, în afară de botezul cu Duhul Sfânt, nu poate aduce biserica în poziția potrivită și să pregătească poporul lui Dumnezeu pentru conflictul care se apropie cu repeziciune.” Scrisoarea 15, 1889

Mă rog să luați în serios învățătura lui Dumnezeu. Dacă nu ați cerut zilnic promisiunea botezului cu Duhul Sfânt, nu mai lăsați să treacă nicio altă zi fără să căutați această binecuvântare minunată. Căci umplerea Duhului Sfânt vă dă toate celelalte binecuvântări și vă va conduce într-o experiență minunată cu Hristos.

Ziua 8  Cereri de rugăciune:

Roagă-te pentru :

 • Botezul cu Duhul Sfânt
 • Redeșteptare personală și în biserică
 • Pentru călăuzirea lui Dumnezeu ca biserica și tu însuți să experimentați o slujire zilnică a lui Isus, plină de Duhul Sfânt
 • Persoanele de pe lista ta de rugăciune
Ziua 8 Întrebări pentru studiu aprofundat: (pe baza lecturii de mai sus)
 1. Dacă aflăm că l-am întristat pe Duhul Sfânt, ce ne spune 1 Ioan 1:9 să facem?
 2.  Cum trăiește Hristos în noi?
 3. Credincioșii samariteni, Saul și credincioșii din Efes au primit automat botezul cu Duhul Sfânt atunci când au fost botezați în apă? Fapte 8:12-17; 9:17-18; 19:1-6 10.
 4. Care era o metodă obișnuită folosită pentru a le permite credincioșilor să primească botezul cu Duhul Sfânt după Ziua Cincizecimii? Fapte 8:12-17; 9:17-18; 19:1-6
 5. Cum ne face să devenim experimentarea neprihănirii lui Hristos?
 6. De ce ar trebui ca botezul cu Duhul Sfânt să fie o experiență consecventă în viețile noastre?
 7. Citează o experiență din viața ta în care letargia ta s-a transformat în entuziasm și slăbiciunea în putere.
 8. Ce măsuri necesare ar trebui făcute pentru ca noi să luăm în serios instrucțiunile lui Dumnezeu?
Ziua 8 Pregătirea inimii/ provocare:
 1. Pe tot parcursul zilei, cere-i lui Dumnezeu să îți reamintească ce îți vorbește El în lectura de astăzi și în secțiunea de întrebări și discuții și să te ajute să le aplici în viața ta.
 2. Citește „Neprihănirea prin credință” de Dennis Smith, materialul din Ziua 9.
 3. Răspunde cu rugăciune la întrebările pregătitoare pentru Ziua 9, secțiunea de discuții și întrebări.

Traducere: Roxana Duminică

Versiunea audio 1h 17.28 – 1h 25.16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *