Ziua 18 – Însărcinarea de a propovădui Cuvântul

de Israel Ramos

Eram elev de liceu, colportor în Maine. De obicei, aveam vinerea ca zi liberă personală, dar programul similar, compus din elevi mai mari care vindeau cărți mai scumpe, avea câteva persoane care lucrau vinerea pentru a face bani în plus. Bucurându-mă de o oportunitate de a petrece timp cu cea mai populară societate, am decis să mă alătur lor. Am căutat comenzi la o ușă, încercând să demonstrez că merit compania, în timp ce partenerul meu încerca să vândă la fiecare altă ușă. După câteva ore de succes pe teren, ne-am îndreptat spre casă. Atunci am auzit o predică legendară care mi-a schimbat restul vieții.

Regretatul C.D. Brooks era la radio, cu sunetul difuzoarelor de ambianță ale mașinii dat la volum maxim. Ocazia predicii era hirotonirea a doi slujitori pentru lucrarea Evangheliei. Inspirația mesajului a fost luată din 2 Timotei 4:1-4 – cuvintele unui Pavel bătrân către tânărul Timotei: „Te rog fierbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa:  propovăduieşte Cuvântul, „

Tocmai îmi încheiasem al doilea an de liceu și deja simțeam chemarea lui Dumnezeu de a fi pastor. Aflat încă în procesul de descoperire a ceea ce eram cu adevărat, personalitatea mea se deplasa stângaci între timiditate și frenezie, nesiguranță și încredere excesivă. Până atunci, nu eram genul care să asculte predici la radio. De fapt, abia de curând devenisem un creștin adevărat, lăsând în urmă o viață de alegeri care îmi tociseră mintea și îmi ruinaseră experiența spirituală.

În timp ce vocea impunătoare a predicatorului a început să descifreze acel text, mintea mea – împreună cu geamurile din mașină – părea că sunt pe cale să explodeze. „Propovăduiește Cuvântul!”, a fost însărcinarea, urmată de avertismente puternice împotriva pastorilor care fac orice altceva.

Două lucruri s-au întâmplat din acea zi încoace. În primul rând, am dezvoltat o pasiune pentru Cuvântul lui Dumnezeu ca niciodată înainte. În al doilea rând, m-am angajat să Îl proclam.

Când acea vară s-a încheiat, m-am întors la academie pentru clasa a unsprezecea. Pentru cursul nostru obligatoriu de oratorie, am decis să folosesc acea predică ca sursă de inspirație. Nu eram preocupat de plagiat în acel moment și am încercat să îmi amintesc cât mai mult din predica pe care o auzisem cu doar câteva luni înainte. Singurul lucru pe care mi l-am putut aminti a fost solemnitatea obsedantă a îndemnului lui Pavel către Timotei: ” Propovăduiește cuvântul!”

Cu toată sinceritatea, prezentarea nu avea sens. Nu a ținut cont de faptul că nimeni din audiență nu era pe calea spre slujirea pastorală. Eram, la urma urmei, o gașcă de elevi de liceu care încercau pur și simplu să îndeplinească o sarcină obligatorie pentru a finaliza cu succes un curs – un curs care nu era foarte popular din cauza cerinței terifiante de a vorbi în public.

Pe lângă faptul că nu am înțeles nevoile publicului meu, nu am ținut cont de propriile mele abilități de orator. Inspirat de stilul lui Brooks, am redactat o predică plină de semne de exclamare, imaginându-mă vorbind cu voce tare colegilor mei ca și cum și eu, la rândul meu, îi inspiram în timpul serviciului de hirotonire ca pastori. Prezentarea mea nu s-a potrivit cu intenția avută.

Nu-mi amintesc nota pe care am primit-o pentru discursul meu. Îmi amintesc doar câteva sfaturi din partea directorului școlii, care mi-a reamintit să nu bâjbâi cu Biblia, urmate de aceste cuvinte încurajatoare: „Dumnezeu te va folosi într-o zi pentru a face ceva special pentru El”.

Aceste cuvinte necesitau credință. Eram un elev silitor la toate materiile, iar pasiunea profundă din inima mea de a-mi dărui viața în slujba lui Dumnezeu încă nu ieșise la suprafață într-o viață de dedicare. Oricât de mult aș fi încercat, nu puteam să înțeleg Biblia de unul singur. Timp de un an întreg, singurul pasaj biblic pe care l-am studiat pentru timpul meu devoțional de dimineață a fost 2 Timotei 4:1-4.

Aproape cincisprezece ani mai târziu, același pasaj mi-a fost citit la slujba mea de hirotonire. Au trecut douăzeci și cinci de ani de la acea zi în care mi-am predicat, iar acele cuvinte insistente ale lui Pavel încă îmi servesc drept încurajare și avertisment pentru a-mi împlini slujirea.

Israel Ramos este director și coordonator al pastorației publice în campusuri în cadrul Conferinței Michigan și, respectiv, Lake Union. Soția sa, Judy, este educatoare și împreună au trei fii cu care se bucură să împartă viața.

Provocarea inimii

Fie că ești pastor sau nu, fiecare credincios este chemat să împărtășească mesajele biblice care transformă viața. Indiferent de forma în care ne împărtășim credința cu alții, prin predicare, învățătură, scris, cântare, în acte de slujire sau în orice alt mod creativ, este vital ca ceea ce împărtășim să fie plin de Cuvântul lui Dumnezeu și fidel acestuia; în aliniere cu direcțiile sale și cu caracterul de dragoste al lui Dumnezeu.

Cuvântul lui Dumnezeu este puternic. Predicarea sa are un impact asupra vieților pentru eternitate. Vei răspunde chemării lui Pavel și vei „propovădui Cuvântul” prin cuvintele și acțiunile tale?

Cereri de rugăciune

  • Roagă-te pentru îndrăzneala de a predica Cuvântul prin cuvinte și acțiuni astăzi. Roagă-te ca mai mulți tineri să fie chemați să predice Cuvântul.
  • Roagă-te pentru orice întrebare pe care o ai în Biblie. Cere-I lui Dumnezeu să te ajute să găsești răspunsuri și claritate cu privire la acele întrebări.
  • Roagă-te pentru pastorul Ted Wilson, președintele Conferinței Generale, în timp ce predică la o întâlnire de evanghelizare în Indianapolis, între 21 și 28 mai.
  • Roagă-te pentru pastorii locali. Roagă-te ca Dumnezeu să îi susțină, să îi protejeze și, cel mai important, să îi umple cu o revărsare și mai abundentă a Duhului Sfânt.
  • Roagă-te pentru protejarea tinerilor noștri de dependența tot mai mare față de tehnologie și de timpul petrecut în fața ecranelor.
  • Roagă-te pe nume pentru cele 7 persoane de pe lista ta. Continuă să ceri împlinirea promisiunilor lui Dumnezeu.

Alăturați-vă  24/7 Uniți în rugăciune

Alăturați-vă altor credincioși din întreaga lume care se roagă împreună pe Zoom în timpul celor 40 de zile de rugăciune: https://us02web.zoom.us/j/81684898368?pwd=MHhtYzQ0VlQ2WmR1SGxxQWZtbGZWQT09

Traducere: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *