Cele zece fecioare reprezintă biserica – 14 iulie

La miezul nopţii, s-a auzit o strigare: „Iată mirele, ieşiţi-i în întâmpinare!” Matei 25:6

Domnul Hristos împreună cu ucenicii Săi şedeau pe Muntele Măslinilor. Soarele dispăruse în spatele munţilor şi umbrele serii învăluiau cerurile. În faţa lor se vedea o casă luminată strălucitor, ca pentru sărbătoare. Valurile de lumină ce se revărsau ori de câte ori se deschideau uşile, cum şi o mulţime de oameni ce aşteptau în jur, arăta că în curând avea să-şi facă apariţia un alai de nuntă.

În multe părţi ale Orientului nunţile au loc seara. Mirele merge să-şi întâlnească mireasa la casa ei, şi s-o conducă apoi la casa lui. La lumina torţelor, alaiul de nuntă pleacă de la casa tatălui ei, la casa mirelui, unde se dă un ospăţ pentru cei invitaţi. În scena la care privea Domnul Hristos, oaspeţii aşteptau apariţia alaiului miresei cu intenţia de a se alătura nuntaşilor.

În aşteptare, în apropierea casei mirelui, se aflau zece fecioare îmbrăcate în alb. Fiecare avea cu sine o lampă aprinsă şi un mic vas cu untdelemn. Toate aşteptau cu nerăbdare venirea mirelui. Dar el zăbovea. Oră după oră trecea, iar cei ce aşteptau au obosit şi au adormit. Dar la miezul nopţii se auzi strigarea: „Iată mirele, ieşiţi-i în întâmpinare.”  Cei ce dormeau s-au trezit, sărind deodată în picioare. Ei au văzut alaiul apropiindu-se, luminat fiind de lumina făcliilor, în sunetul vesel al muzicii. Ei au auzit vocea mirelui şi pe aceea a miresei.

Cele zece fecioare şi-au luat lămpile şi au început să le pregătească în grabă, ca să meargă împreună cu ceilalţi. Dar cinci dintre ele au neglijat să umple vasele lor cu untdelemn. Ele nu s-au aşteptat să întârzie aşa de mult, şi nu s-au pregătit în caz de nevoie. În disperarea lor, au apelat la tovarăşele lor care au fost mai înţelepte, spunând: „Daţi-ne din untdelemnul vostru, căci ni se sting lămpile. Dar cele cinci fecioare care au aşteptat şi ele, aveau lămpile proaspăt pregătite şi pline, căci goliseră vasele lor cu untdelemn. Ele nu mai aveau untdelemn de rezervă şi au răspuns: «Nu, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă, nici vouă, ci mai bine, duceţi-vă la cei ce vând untdelemn şi cumpăraţi-vă.»”

În timp ce acestea s-au dus să cumpere, alaiul de nuntă s-a pus în mişcare şi le-a lăsat în urmă. Cele cinci fecioare cu lămpile lor aprinse, s-au alăturat mulţimii şi au intrat în odaia de nuntă odată cu alaiul mirelui, şi uşa a fost încuiată. Când fecioarele neînţelepte au ajuns la locul ospăţului, ele s-au întâlnit cu un refuz neaşteptat…

Pe când Domnul Hristos privea la cei care aşteptau venirea mirelui, El le-a spus ucenicilor lui pilda celor zece fecioare, ilustrând prin experienţa lor, experienţa bisericii, a celor care vor trăi chiar în timpul dinaintea celei de-a doua veniri a Sa. – Parabolele Domnului Hristos, p. 405, 406.

Devoționalul face parte din cartea ”Reflecting Christ”  de Ellen G. White.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *