Copii, ascultați în Domnul de părinții voștri, căci este drept. Efeseni 6:1
Copiii trebuie învățați că toate capacitățile le-au fost date pentru onoarea şi slava lui Dumnezeu. De aceea, ei trebuie să învețe lecția ascultării, pentru că numai printr-o viață de ascultare de bunăvoie vor putea oferi lui Dumnezeu slujirea pe care El o cere. Înainte de a ajunge destul de mare pentru a raționa, copilul trebuie învățat să asculte. Acest obicei va fi format printr-un efort blând şi persistent…
Să le fie arătat copiilor că adevăratul respect este manifestat prin ascultare. Dumnezeu n-a poruncit nimic nesemnificativ şi nu există altă cale de a-ți manifesta respectul, mai plăcută Lui, decât ascultarea — să faci ceea ce El a spus.
Mama este regina căminului, iar copiii supușii ei. Ea trebuie să-şi guverneze regatul cu înțelepciune şi demnitatea maternității… Spuneți copiilor voştri exact ce vreți de la ei. Apoi faceți-i să înțeleagă că trebuie respectat cuvântul vostru. Astfel îi învățați să respecte poruncile lui Dumnezeu care vorbesc clar: „Să nu” „Adu-ți”
Puțini părinți încep suficient de timpuriu să-şi învețe copiii să asculte. De obicei, se lasă copilul în voia lui, doi sau trei ani, amânându-i-se disciplinarea, în ideea că este prea mic pentru a învăța să asculte. Dar, în tot acest timp, egoismul se dezvoltă cu putere în mica făptură şi fiecare zi trecută face şi mai grea sarcina părinților de a prelua controlul. De la o vârstă foarte timpurie, copiii pot înțelege ceea ce le este spus simplu şi clar, iar cu blândețe şi înțelepciune ei pot fi învățați să asculte. Niciodată să nu le fie îngăduit să arate lipsă de respect părinților lor. Încăpățânarea nu va trebui niciodată tolerată. Binele viitor al copiilor cere o disciplină blândă, iubitoare, dar fermă…
Părinții înțelepți nu vor spune copiilor lor: „Faci cum vrei tu, du-te unde vrei tu, fă ce-ți place”, ci: „Ascultă de povața Domnului!” Reguli şi regulamente înțelepte trebuie stabilite şi impuse, pentru ca frumusețea vieții căminului să nu fie compromisă.
Copiii vor fi mai fericiți, mult mai fericiți, sub corectă disciplină decât lăsați să facă aşa cum le dictează impulsurile nestăpânite. Cele mai veritabile drăgălăşenii ale copilului constau în modestie şi ascultare, în atenția urechilor la cuvintele de îndrumare, în dorința mâinilor şi a picioarelor de a lucra şi umbla în calea datoriei….
Mai presus de orice, părinții trebuie să creeze în jurul copiilor lor o atmosferă de bucurie, amabilitate şi iubire. Căminul în care dragostea locuieşte, găsindu-şi expresia în priviri, în vorbe sau în fapte, este un loc unde îngerilor le place să zăbovească. – Sfaturi pentru părinți, educatori și elevi, p. 110 -115