Ziua 66 – Vineri, 29 mai

Mândrie versus smerenie

Day66-300x225Pasaj Biblic de meditat: Matei 18:1-5

Verset cheie: “De aceea, oricine se va smeri ca acest copilaş va fi cel mai mare în Împărăţia cerurilor.” Matei 18:4

Hristos ne spune: „Adevărat vă spun că, dacă nu vă veţi întoarce la Dumnezeu şi nu vă veţi face ca nişte copilaşi, cu niciun chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor.” (Matei 18:3). Această declarație a avut o semnificație profundă în zilele lui Isus. Auzind această afirmație, ucenicii și cei care îl ascultau au fost șocați deoarece era exact opusul a ceea ce cultura lor îi învăța. Cu toate astea, Hristos a continuat: “De aceea, oricine se va smeri ca acest copilaş va fi cel mai mare în Împărăţia cerurilor.” (Matei 18:4).

Citiți cu atenție următoarele întrebări legate de oameni mândri versus oameni umili. Fiți sinceri cu voi înșivă. Nu vă răspundeți mecanic, la nivel informațional și a ceea ce știți că ar trebui să fiți ci răspundeți-vă în conformitate cu ceea ce arată acțiunile și gândurile voastre. Pe măsură ce le citiți, cereți lui Dumnezeu să vă cerceteze inima și să descopere mândria pe care numai El o poate eradica.

Oameni mândri, plini de sine versus oameni umili, lipsiți de egoism

  • Îți dorești să fii de succes pentru ca să te vadă ceilalți, sau îți dorești să fii credincios pentru ca slava lui Dumnezeu să fie văzută?
  • Vezi tu binele pe care îl faci și te simți demn de salvare, sau crezi că doar prin meritele sângelui lui Hristos poți obține salvarea?
  • Te simți sigur pe tine și mândru de cât de multe cunoști, sau te simți umilit de cât de mult mai ai de învățat?
  • Ești ușor ofensat și devi defensiv atunci când ești criticat, sau ești capabil să primești critica cu o inimă smerită, deschisă care caută constant să crească?
  • Ai tendința de a da vina pe alții atunci când sunt probleme, sau îți asumi responsabilitatea pentru acele probleme?
  • Ai dificultăți să spui „am greșit, iartă-mă?” Sau poți spune cu ușurință „Îmi pare rău, haide să rezolvăm această problemă”?
  • Simți că „totul trebuie să fie așa” ca mine, sau ești dispus să predai controlul și voința ta, pentru ca voia și calea Sa să se împlinească?
  • Ai nevoie ca să dovedești mereu că ai dreptate sau să pici în picioare când greșești, sau ești tu dispus să cedezi „dreptatea e dreptate” chiar și atunci când nu ești cel care ai dreptate?
  • Te regăsești de multe ori prea ocupat cu o lucrare importantă pentru a observa și a te ocupa de oamenii „mai mici” din viața ta și de nevoile lor, sau cauți să slujești chiar și celor mai neînsemnați?
  • Ești protectiv cu spațiul, timpul și reputația personală sau dai cu generozitate, permițându-i lui Dumnezeu să protejeze spațiul, timpul și reputația ta?
  • Te regăsești adesea gândindu-te la toate aceste lucruri pe care le-ai puea face pentru Dumnezeu dacă ai avea ocazia, sau realizezi că fără Dumnezeu, nu poți face nimic, și că eforturile tale bune nu sunt decât zdrențe murdare?
  • Îți dorești să fi recunoscut, apreciat și onorat pentru munca ta, sau ești mulțumit să fii neobservat atâta timp cât Dumnezeu primește slava și onoarea?
  • Ești preocupat de imaginea ta și ce cred alții despre tine, sau ești mai preocupat de puritatea inimii tale și de ce crede Dumnezeu despre tine?
  • Simți că tu ești bine, în timp ce biserica și toți cei din jurul tău au nevoie de reînviorare, sau ești primul care recunoaște că are nevoie de o reînviorare zilnică continuă?

„E ușor să gândim că ne-am smerit în fața lui Dumnezeu: dar smerenia înaintea oamenilor va fi singura dovadă suficientă a faptului că umilința noastră în fața lui Dumnezeu este reală. Omul smerit nu simte gelozie sau invidie. El îl poate lăuda pe Dumnezeu atunci când în locul lui sunt preferați și lăudați alții. El poate îndura să îi vadă pe ceilalți lăudați în timp ce el este uitat, pentru că, în prezența lui Dumnezeu, a învățat să spună ca Pavel „nu sunt nimic”. El a primit spiritul lui Hristos, care în toată viața Sa nu a căutat satisfacerea propriilor plăceri și nu a căutat propria onoare.” (Andrew Murray, Humility and Absolute Surrender, pp. 25, 27).

Adevărata umilință, o umilință care nu se va mândri cu sine sau cu puterea proprie, este un dar rar și unul pe care numai Dumnezeu îl poate da. Dar tocmai de această umilință centrată pe Hristos, avem nevoie cu disperare.

Provocarea unei rugăciuni din inimă

Dragă Tată ceresc, noi, prin propriile noastre puteri nu putem obține adevărata umilință. Este un lucru pe care numai Tu îl poți face. Te rog Tată, ajută-ne să ne vedem cum ne vezi Tu, să ne vedem mândria, autosuficiența și aroganța. Poartă-ne spre o umblare nouă cu Tine, la un nivel mai profund. Schimbă-ne din interior spre exterior! În numele lui Isus, Amin.

Scris de Melody Mason

Traducere: Sarah Ștefan

MASTER-Praying ManMOTIVE DE RUGĂCIUNE

  1. Rugați-vă pentru ca să fim GATA pentru o revărsare specială a Duhului Sfânt la sesiunea Conferinței Generale din San Antonio. Ni se spune că cerul așteaptă să toarne binecuvântare. Nu am primit-o încă doar pentru că nu o căutăm și nu suntem gata.
  2. Rugați-vă pentru un spirit de unitate în Hristos printre delegați și participanți, spirit care va trece dincolo de diferențele de opinie, și ca participanții să accepte cu umilință orice rezultate care pot fi diferite de convingerile personale, să susțină și să mențină unitatea bisericii lui Dumnezeu.
  3. Rugați-vă ca îngeri să fie printre noi și să ia intervină atunci când este nevoie în cadrul întrunirilor, aducând înțelepciune și claritate.
  4. Rugați-vă ca îngerii să păzească ușile și sălile pentru ca nici un accident si nimic rău să nu li se întâmple delegaților, conducătorilor sau participanților.
  5. Rugați-vă ca mâncarea să fie sănătoasă și să aibă gust bun și ca liderii să aibă sănătate și energie în timpul întâlnirilor care vor avea loc.
  6. Rugați-vă ca vremea în San Antonio să fie suportabilă și să nu fie prea cald pentru participanții care vor veni și vor pleca pe jos de la dom la moteluri.
  7. Rugați-vă ca Dumnezeu să binecuvânteze echipa de comunicare și Adventist Review, pentru a putea raporta bisericii mondiale în timp util ceea ce se întâmplă la sesiunea Conferinței Generale.
  8. Rugați-vă pentru o revărsare specială a Duhului Sfânt asupra delegaților Departamentului Familie al Conferinței Generale (2) venind de la Maryland, ca Dumnezeu să lucrez în inimile lor în mod special în timpul Sesiunii.
  9. Rugați-vă pentru o revărsare specială a Duhului Sfânt asupra delegaților Serviciului de Audit al Conferinței Generale (11) venind de la Maryland, ca și cei din lumea întreagă, ca Dumnezeu să reverse o binecuvântare spirituală specială în viețile lor în timpul Sesiunii.
  10. Rugați-vă pentru ca atât membrii bisericii cât și conducătorii ei să accepte solia privind sănătatea  nu doar în teorie ci și în practica vieții de fiecare zi, astfel încât să putem sluji pe Domnul  cu toată inima, cu toată mintea și tot trupul la capacitate deplină.

”Domnul Hristos S-a îngrijit ca biserica Sa să fie un trup transformat, luminat de lumina cerului, având slava lui Emanuel. Scopul Său este ca fiecare creștin să fie înconjurat cu o atmosferă spirituală de lumină și pace. Nu există limită în ce privește rodnicia aceluia care, lăsând eul la o parte, face loc pentru lucrarea Duhului Sfânt asupra inimii sale și trăiește o viață pe deplin consacrată lui Dumnezeu.” Sfaturi pentru biserică, p.99

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *