Miercuri – Flori sau buruieni?- Ciocanul

Text din Scriptură:

„Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu toată puterea ta.” Deuteronomul 6: 5

 OBIECTIVUL LECȚIEI

Buruienile cresc repede, se răspândesc pretutindeni și, în cele din urmă, pot depăși florile sau plantele reale pe care încearcă să le imite. Unele buruieni pot semăna atât de mult cu floarea sau planta reală, încât este dificil de distins între floarea reală și buruieni. Vă puteți gândi la unele buruieni care seamănă cu florile? Dacă sunt lăsate nesupravegheate, buruienile vor copleși florile sau plantele și, în unele cazuri, le vor înăbuși. Cu toate acestea, dacă îndepărtăm buruienile și îngrijim zilnic florile adevărate prin udare, fertilizare și expunere la soare, floarea sau planta va rezista.

Dumnezeu vrea ca noi să fim flori adevărate și să aducem frumusețe în această lume. El ne-a făcut să reflectăm imaginea și caracterul Său. Cu toate acestea, la fel ca în bătălia dintre flori și buruieni, avem lupta dintre bine și rău care are loc în casele și în inimile noastre. Satana lucrează cu sârguință pentru a perturba armonia și aroma plăcută din casele noastre. De fiecare dată când spunem cuvinte mânioase, avem atitudini morocănoase, strigăm porunci dure și nu ne respectăm unii pe alții, Satana crede că a câștigat. Este o parte din marea luptă. Iată vestea cea bună! Isus câștigă! El se luptă cu Satana pentru noi. Atunci când comunicăm cu amabilitate, ne respectăm unii pe alții, ascultăm cu răbdare, spunem cuvinte frumoase și ne iertăm unii pe alții, cerem biruința lui Isus. Luați-vă angajamentul de a reconstrui zilnic altarul familiei în casa voastră și rugați-vă ca Isus să protejeze pe fiecare membru al familiei de trucurile dușmanului. „Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie.” 1 Corinteni 13:4

APROFUNDARE

Întoarcerea inimilor părinților către copii

Citiți Maleahi 4:5-6

Istorisirea lui Ilie pe Muntele Carmel se încheie cu un mesaj care schimbă inimile. Nu este doar un mesaj de ascultare, ci despre un Dumnezeu care ne iubește și care vrea ce este mai bine pentru familiile noastre. Înainte de a se ruga, Ilie îi cheamă pe oameni să se apropie de el. Chiar dacă au fost neascultători, Dumnezeu nu îi distruge. Dumnezeu le arată că dorește cu ardoare ca ei să se întoarcă la El. Adevărata întoarcere a inimii ne întoarce inimile spre Isus Hristos, permițând membrilor familiei să se întoarcă unii spre alții și să reflecte căldura iubirii, harului, iertării și acceptării lui Dumnezeu. Restaurarea altarului familiei înseamnă să petrecem mai mult timp în rugăciune și în studiul Bibliei și să cerem Duhului lui Dumnezeu să facă o minune în casele și în inimile noastre.

Ellen G. White afirmă: „Cauza neînțelegerilor și a discordiei din familii și din biserică este despărțirea de Hristos. A fi aproape de Hristos înseamnă a fi aproape unul de altul. Secretul adevăratei unități în biserică și familie nu este diplomația, administrarea sau efortul supraomenesc de a învinge greutățile — deși acestea trebuie făcute — ci unirea cu Hristos.” Căminul adventist, 179.1. Atunci când restaurăm altarul familiei și facem din Hristos centrul căminelor noastre, intrăm într-o relație mai strânsă cu Hristos. Tocmai prin această relație, Dumnezeu poate face relațiile bune – mai bune și relațiile proaste să devină relații bune. Relațiile de familie sănătoase și de succes încep prin recunoașterea valorii inerente a fiecărui membru al familiei. Isus i-a susținut și i-a acceptat întotdeauna pe oameni, indiferent de păcatele lor. El Și-a arătat dragostea și compasiunea față de ei, i-a atras aproape și apoi le-a cerut să se pocăiască și să Îl urmeze.

Nu ar fi minunat dacă fiecare membru al familiei noastre s-ar simți iubit, acceptat, înțeles și prețuit? Imaginați-vă cum ar fi mediul nostru familial dacă am recunoaște fiecăruia darurile și talentele sale unice și l-am încuraja pe fiecare să strălucească în felul său. Imaginați-vă un cămin în care fiecare copil este favorit și este apreciat pentru ceea ce este, și niciunul nu se simte exclus pentru că nu este ca fratele său sau exact ca unul sau ambii părinți. De multe ori, relațiile familiale deficitare pot fi urmărite până la a descoperi cauza ca fiind o concepție de sine deficitară, fie că este vorba de modul în care persoana respectivă se vede pe sine și valoarea sa în raport cu ceilalți membri ai familiei, fie că este vorba de valoarea sa infinită în ochii lui Dumnezeu.

Schimbarea inimii înseamnă să Îi permiteți lui Dumnezeu să vă schimbe mai întâi inimile ca tați, mame, părinți și tutori – adulții din casă – față de copiii voștri și față de ceilalți care au nevoie să-L cunoască pe singurul Dumnezeu adevărat.  Când vă uitați la fiecare membru al familiei, puneți-vă „lentilele” lui Isus și priviți-i pe fiecare prin ochii blânzi și iubitori ai lui Isus. Cereți-I lui Dumnezeu să dărâme orice ziduri de ostilitate, mânie, dezamăgire și resentimente și să vă dea o inimă asemenea lui Isus. Înainte ca Ilie să se roage pe Muntele Carmel, el i-a chemat pe oameni să se apropie de el. El nu i-a disprețuit în public, nici în inima sa, ci a vrut ca ei să experimenteze dragostea abundentă și nesfârșită a lui Dumnezeu. Pentru mulți părinți, acest lucru poate necesita o oarecare pocăință față de Dumnezeu și scuze față de copii pentru că nu i-ai iubit în felul în care Isus ne învață să iubim.

Chemați-L pe Dumnezeu, asemenea lui Ilie, să întoarcă inimile în casa voastră astăzi, mai ales față de cel care crezi că nu o merită. Rugați-vă în special pentru copiii voștri sau pentru alții care s-au îndepărtat de la slujirea singurului Dumnezeu adevărat. Părinți, cereți o revărsare a Duhului Sfânt în casa voastră. Cereți-I lui Dumnezeu să vă învețe cum să iubiți profund și necondiționat, așa cum ne iubește El pe noi. Când această întoarcere a inimii are loc în casele noastre, devenim Ilie din zilele noastre și putem să-i conducem pe copiii noștri și pe alții să-L slujească pe Dumnezeu și să ne pregătim pentru a doua venire a Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos.

Rugăciune

Dumnezeul nostru, învață-ne să iubim așa cum ne iubești Tu și Te rugăm să ne ierți pentru acele momente în care nu am iubit ca Tine. Ajută-ne să ne întoarcem inimile spre copiii noștri și să întoarcem inimile copiilor noștri spre noi. Dorim căldura iubirii Tale să dăinuie în casa noastră, iar noi să rămânem cu Tine mereu. În numele lui Isus, Amin.

APLICĂ ȘI TRĂIEȘTE

Provocarea Bibliei

Punctul de control de la mijlocul săptămânii: Recitați împreună, ca familie, versetul de memorat.

Discuție în familie

Părinți și tutori:

  • Cum vă învățați copiii să-L iubească pe Isus?
  • În ce fel le arătați copiilor voștri adevărata dragoste a lui Isus atunci când vorbiți și interacționați cu ei?
  • Cum le transmiteți copiilor voștri, prin deciziile voastre zilnice, faptul că sunt prețioși în ochii lui Dumnezeu și în ochii voștri?
  • Ce mici schimbări puteți face astăzi pentru a fi mai răbdători, mai amabili și mai înțelegători cu copiii și membrii familiei dumneavoastră?

*Nota pentru părinți: Multe studii de cercetare asupra familiilor sugerează că părinții creează frecvent o rivalitate în familii, preferând un copil în detrimentul altuia. Copilul preferat este, de obicei, copilul care seamănă cel mai mult cu părintele (părinții) sau copilul care îi ascultă întotdeauna. Atunci când tratamentul preferențial se concentrează în mod constant asupra unui singur copil, acesta poate deveni nesănătos, lăsându-l pe copilul care nu este favorizat vulnerabil la depresie, sau copilul favorizat începe să se simtă responsabil de fericirea părintelui. Luați-vă angajamentul de a-i face pe fiecare din cei din casa voastră „favorit”.

Restaurarea altarului familiei

Schimbarea inimii cere timp, dar nu necesită atât de mult timp pe cât credeți.  Activități simple, cum ar fi crearea de legături personale, pot fi făcute zilnic cu puțină atenție și efort suplimentar. Părinți (doi părinți, părinți singuri, bunici, tutori), astăzi este ziua voastră pentru schimbarea inimii, așa că încercați una dintre aceste activități și simțiți-vă bine!

Activitate individuală de relaționare: Întrebați-vă copilul sau copiii în mod individual ce activitate (nu temele pentru acasă) ar dori să facă doar cu dumneavoastră (nu cu alți membri ai familiei) timp de doar 15 minute în fiecare zi. Dacă este o cerere rezonabilă, realizabilă din punct de vedere financiar și posibilă din punct de vedere fizic, programați timp pentru a face această activitate cu copilul dumneavoastră. Întrebați-vă copilul ce activitate specială ar dori să facă o dată pe lună, doar voi doi, și programați un timp pentru a face această activitate împreună. Nu uitați că aceasta este o activitate individuală – un părinte, un copil.

Idei de relaționare în 15 minute: Citiți o carte, lucrați la un puzzle, jucați un joc înăuntru sau afară, faceți o plimbare, ascultați cu atenție fără să vorbiți, să mustrați sau să dați sfaturi și împărtășiți călătoria voastră spirituală.

Idei de raționare lunară: Luați micul dejun împreună duminică dimineața la un restaurant preferat, faceți un picnic împreună, construiți sau confecționați ceva, mergeți la cumpărături, mergeți la un concert sau urmăriți echipa sportivă preferată, mergeți cu cortul sau în drumeții, mergeți la un lac sau la munte și petreceți timp vorbind despre Dumnezeul nostru Creator.

Amintiți-vă, părinți, că nu trebuie să nici o critică în timpul acestor activități; ascultați mai mult și vorbiți mai puțin. Acest lucru este deosebit de important pentru pre-adolescenții și adolescenții dumneavoastră. Atunci când vorbiți despre Dumnezeu, permiteți-le să își împărtășească luptele spirituale, îndoielile și întrebările într-un spațiu sigur. Timpul de relaționare este o oportunitate de a dezvolta căldura și afecțiunea și de a construi o mai mare încredere între părinte și copil. Copiii Îl văd pe Dumnezeu prin intermediul părinților lor. Ei vă vor asimila valorile dacă sunteți consecvent cu închinarea în familie, cu propriul timp devoțional și cu dragostea voastră.

Traducere și adaptare: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *