Text din Scriptură:
„Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu toată puterea ta.” Deuteronomul 6: 5
OBIECTIVUL LECȚIEI
Copiii, adolescenții și adulții tineri, au și ei o responsabilitate! Ai uneori impresia că viața nu ți se pare corectă (și de multe ori pur și simplu nu este drept ce se întâmplă) sau că nu înțelegi regulile pe care le-au stabilit părinții tăi? Poate că pui la îndoială unele dintre deciziile pe care părinții tăi le iau în numele tău sau ești dezamăgit de felul în care îți vorbesc uneori.
Oprește-te și gândește-te la toate lucrurile bune pe care părinții tăi le fac pentru tine, cum ar fi asigurarea nevoilor tale – hrană, adăpost, îmbrăcăminte, educație și multe altele în plus, apoi mulțumește lui Dumnezeu pentru ei și roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să fii un copil ascultător, indiferent de vârstă. Roagă-L pe Dumnezeu să-ți ierte părinții pentru momentele în care nu fac lucrurile cum trebuie și roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să-ți întorci inima spre mama, tatăl sau tutorele tău. Dacă părintele tău nu a fost responsabil sau evlavios, roagă-te lui Dumnezeu și cere-I să facă o minune în casa ta, să-ți schimbe părinții sau să-ți schimbe situația. „Copii, ascultați în Domnul de părinții voștri, căci este drept. ” Efeseni 6:1
APROFUNDARE
Întoarcerea inimilor copiilor către părinți
Citește Maleahi 4:5-6
Istoria lui Ilie pe muntele Carmel a fost epică! Unele dintre cele mai puternice părți ale istorisirii sunt rugăciunile perseverente ale lui Ilie. S-au întâmplat lucruri uimitoare atunci când Ilie s-a rugat. Ilie s-a rugat ca Dumnezeu să restaureze altarul dărâmat și să salveze poporul. Solia lui Ilie este la fel de relevantă în casele noastre de astăzi. Părinți, trebuie să ne rugăm cu seriozitate și stăruință pentru o revărsare a Duhului Sfânt în casele noastre, care să încurajeze schimbarea inimii, pocăința și iertarea între părinți și copii și între membrii familiei.
Deși părinții nu fac întotdeauna lucrurile cum trebuie, Dumnezeu se așteaptă ca părinții să-și îndrume, să-și învețe și să-și disciplineze copiii. Cuvântul disciplină vine de la cuvântul discipol. În esență, atunci când ne disciplinăm copiii, îi disciplinăm, nu îi pedepsim, ci îi corectăm și îi îndrumăm. Părinții trebuie să își disciplineze copiii în căile lui Dumnezeu în speranța că, în cele din urmă, ei Îl vor alege pe Hristos ca Domn și Mântuitor. „Căminul ar trebui să fie pentru copii locul cel mai atractiv din lume… Copiii sunt firi sensibile, iubitoare. Ei sunt ușor de mulțumit și ușor de nefericit. Printr-o disciplină blândă, prin cuvinte și fapte iubitoare, mamele[părinții] își pot lega copiii de inimile lor.” Căminul adventist, p. 21
Este ușor ca adulți să uităm cât de neputincioși se pot simți copiii și presiunea pe care o simt zilnic pentru a coopera și a se conforma numeroaselor cerințe aruncate asupra lor toată ziua. „Fă curat în camera ta sau nu vei mai avea voie să te joci jocuri video.” „Mănâncă-ți legumele sau nu vei primi desert„. „Nu pleci din casa asta arătând așa!„. Și când toate celelalte eșuează, „Pentru că așa am spus eu!” Imaginează-ți cum te-ai simți dacă ți s-ar vorbi așa în fiecare zi! Este necesar ca părinții să stabilească limite adecvate cu copiii, însă, este la fel de important ca aceștia să fie învățați cum să facă alegeri sănătoase. Dumnezeu vrea ca noi să-L urmăm pe El, dar El îi dă fiecărui individ puterea de a alege. Copiii cărora li se oferă alegeri, sunt mai bine pregătiți să acționeze în mod responsabil, mai ales atunci când se confruntă cu alegeri care contravin valorilor familiei lor. Faptul că pot lua decizii în diverse aspecte ale vieții lor îi ajută, de asemenea, pe copii să dezvolte o stimă de sine mai sănătoasă și să creadă că sunt importanți pentru ceilalți, în special pentru părinții lor și pentru Dumnezeu.
Este nevoie de timp și răbdare pentru a-i permite copilului dumneavoastră să facă alegeri. Dar nu uitați, puțin timp acum, poate avea beneficii importante pe termen lung. Opusul este adevărat, a nu acorda timp sau a nu avea răbdare va avea consecințe semnificative pe termen lung. A-i da copilului tău posibilitatea de a alege nu înseamnă că îi îndeplinești orice își dorește, dar chiar și unui copil de trei ani i se poate da posibilitatea de a alege să poarte pantaloni verzi sau pantaloni negri sau să tragă un pui de somn pe podea sau pe pat. Ideea este că pantalonii trebuie purtați, dar contează ce culoare au dacă nu este vorba de o uniformă școlară? Copilul dumneavoastră trebuie să tragă un pui de somn, trebuie să fie neapărat pe pat?
Ia-ți angajamentul de a-l ajuta pe copilul tău să simtă că el sau ea contează pentru tine și pentru Dumnezeu și că va avea loc o schimbare majoră a inimii în casa ta în timpul acestei săptămâni și în continuare.
Rugăciune
Tatăl nostru, suntem foarte recunoscători că ne dai mereu posibilitatea de a alege. Îți mulțumim că ne arăți zilnic cât de speciali suntem în ochii Tăi și că noi contăm pentru Tine. Numai Tu meriți onoarea și lauda noastră. Vrem să Te urmăm mereu și să Te alegem mereu și mereu. În Numele lui Isus, Amin.
APLICĂ ȘI TRĂIEȘTE
Provocarea Bibliei
Recitiți împreună, în familie, textul de memorat. Căutați alte texte din Biblie care au o făgăduință sau o poruncă similară.
Discuție în familie
- Credeți că Dumnezeu are un scop și o misiune specială pentru familia voastră?
- Simțiți că Dumnezeu a dat binecuvântări sau a făcut minuni speciale pentru familia voastră acum sau în generațiile anterioare? Împărtășiți aceste experiențe între voi și cu alte persoane care ar putea fi încurajate auzind povestea familiei voastre.
- De ce este atât de importantă întoarcerea inimii pentru a înțelege dorința lui Dumnezeu de a avea un legământ cu fiecare dintre noi și cu familia noastră?
Restaurarea altarului familiei
Umpleți o pungă cu mingi care sunt folosite pentru diferite sporturi. Puneți-i pe copii să identifice diferitele tipuri de mingi și aflați care este jocul lor preferat.
Apoi întrebați-i despre reguli! Cunosc ei regulile jocului? Întrebați-i ce se întâmplă atunci când o regulă este încălcată.
Uneori, un jucător va fi dat afară din joc! Sau întreaga echipă poate primi o anumită penalizare doar pentru că o persoană nu a respectat regulile.
Și Dumnezeu are reguli. Vorbiți despre care ar putea fi aceste reguli. Și când le încălcăm, nu este bine. Dumnezeu nu este fericit. Noi nu suntem fericiți (pentru că ne simțim rău în interior), iar alții nu sunt fericiți – cum ar fi mama sau tata, sau profesorii, sau prietenii noștri. Dar vestea bună este că, atunci când încălcăm regulile lui Dumnezeu, nu suntem scoși din joc! Încă mai există speranță. Dumnezeu ne iubește. Asta este ceea ce spune Biblia. Dumnezeu vrea să ne ofere cât mai multe oportunități de a rămâne în joc. El vrea să ne salveze în Împărăția Sa.
Traducere și adaptare: Adina Păltineanu