Text din Scriptură:
„Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu toată puterea ta.” Deuteronomul 6: 5
OBIECTIVUL LECȚIEI
Înainte de pandemia care a început în 2020, puțini oameni din afara comunității de îngrijire a sănătății știau ceva despre echipamentul individual de protecție (EIP). Acest lucru s-a schimbat foarte repede. Cei mai mulți profesioniști din domeniul medical se gândesc la EIP în termenii celor cinci zone cele mai vulnerabile la dușmanii sau amenințările pentru sănătate: ochii și fața, mâinile, corpul, sistemul respirator și urechile sau auzul. Aceste zone sunt puncte de intrare pentru orice virus rău, cum ar fi COVID-19. Fiecare categorie are un echipament de siguranță specific și există un mod corect și un mod greșit de a te echipa cu EIP. De exemplu, atunci când vă puneți o mască de protecție, trebuie acoperite nasul și gura, nu doar gura. Și trebuie să se potrivească perfect. Există și un mod corect de a te spăla pe mâini, ca și cum ai cânta „La mulți ani”. Ați prins ideea.
Pentru a ne proteja de „dușmanii” noștri spirituali, trebuie, de asemenea, să ne punem echipamentul de protecție adecvat. Apostolul Pavel folosește metafore militare; vorbește despre coif, săbii, scut etc., pentru a ne proteja de ajutoarele rele ale lui Satana care amenință să ne atace casele și familiile. Rugați-vă astăzi pentru ca Dumnezeu să acopere cu un înveliș protector pe fiecare membru al familiei și, de asemenea, să ne protejeze ochii, urechile și gura de influențele dăunătoare. Alege binele în locul răului. „Îmbrăcaţi-vă cu toată armătura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, …împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.” Efeseni 6:11,12
APROFUNDARE
Lupta dintre bine și rău se desfășoară în casele noastre
Citește 1 Împărați 18:20-40, Efeseni 6:10-17
Competiția a fost una relativ simplă. Profeții lui Baal urmau să construiască un altar pentru zeul lor, iar Ilie urma să facă unul pentru al lui. Avea să fie o bătălie a zeilor. Ilie – profetul lui Yahweh – și preoții lui Baal urmau să taie un junc pentru jertfă pe fiecare altar, dar să nu pună foc pe el. Ei se vor baza pe divinitatea lor pentru a face acest lucru. Altarul care lua foc primul ar fi fost învingător, iar acel zeu ar fi fost zeul poporului. După șase ore de strigăte și rugăminți adresate lui Baal de către profeții lui Baal, nu a fost niciun foc. În ciuda întregii agitații, scriitorul din 1 Regi ne spune: „Dar nu s-a auzit nici glas, nici răspuns, nici semn de luare-aminte. ” (v. 29).
Acum era rândul lui Ilie. El a reconstruit altarul Domnului care fusese dărâmat de ceva vreme, luând 12 pietre ca simbol pentru cele 12 triburi ale lui Israel. Apoi a săpat un șanț în jurul lui. După ce a aranjat lemnele și bucățile de junc, a pus să se toarne de trei ori patru ulcioare cu apă peste altar, udând totul bine și umplând chiar și șanțul din jurul altarului. Apoi Ilie se roagă: „Doamne, Dumnezeul lui Avraam, Isaac şi Israel! Fă să se ştie astăzi că Tu eşti Dumnezeu în Israel, că eu sunt slujitorul Tău şi că toate aceste lucruri le-am făcut după porunca Ta. Ascultă-mă, Doamne, ascultă-mă, pentru ca să cunoască poporul acesta că Tu, Doamne, eşti adevăratul Dumnezeu, şi să le întorci astfel inima spre bine!” (v. 36-37).
O dramă cosmică, ce se numește marea luptă, se joacă astăzi în familiile noastre, iar creaturile răului fac tot posibilul să-L înlăture pe Dumnezeu din casele noastre. Televizorul, rețelele de socializare, smartphone-urile și alte dispozitive au consumat o mare parte din timpul, atenția și poate chiar afecțiunea familiilor noastre. În timp ce impactul poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății mintale, a abilităților sociale, a memoriei și a imaginii de sine, o influență imediată mai puternică este experimentată zilnic în casele noastre. Lipsa de interacțiune provoacă o deconectare semnificativă între soț și soție, părinți și copiii, ceea ce duce la certuri stupide și răniri fără sens. Aceste răni aparent mici duc la distrugeri mai mari ale căminelor noastre.
Adevărul este că, dacă petrecem mai mult timp cu „dumnezei falși”, ne va fi mai greu să cunoaștem cu adevărat vocea singurului Dumnezeu adevărat și chiar mai greu să ne închinăm Lui. Vă mai amintiți vechile zicale: „Suntem ceea ce mâncăm?” sau „GIGO- gunoi intră, gunoi iese”? Ei bine, același lucru este valabil și pentru mințile noastre. Mintea noastră este profund influențată de ceea ce vedem și auzim, afectând ceea ce gândim și facem. Ca atare, trebuie să ne înarmăm familiile împotriva vicleniei dușmanului. „De aceea, luaţi toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul.” Efeseni 6:13.
Atunci când studiem zilnic Cuvântul lui Dumnezeu și ne rugăm pentru protecția Lui asupra familiei noastre, revendicând victoria lui Isus asupra lui Satana, alegem binele în locul răului. Mintea noastră va fi transformată și pregătită să audă vocea lui Dumnezeu. Devenim mai conștienți de strategiile dușmanului și suntem mai bine pregătiți pentru atacurile împotriva familiilor noastre. Devenim mai curajoși și alegem în mod conștient să respingem valorile și credințele care nu se aliniază cu declarația de misiune a familiei noastre. Atunci când ne rugăm pentru un zid de protecție în jurul familiei noastre, îngeri care excelează în putere sunt însărcinați, iar forțele răului se retrag din luptă. Veți alege astăzi să fiți de partea lui Hristos? Isus câștigă!
Rugăciune
Îți mulțumim, Doamne, pentru Isus, Marele Ocrotitor. Îți mulțumim pentru ocazia de a veni cu îndrăzneală în fața tronului Tău de îndurare pentru a Te chema, asemenea lui Ilie, să faci minuni în familiile noastre. Te rugăm să pui un zid de protecție în jurul familiei noastre (numește-i pe toți cei din casa ta) și a celor care s-au îndepărtat de Tine. Vrem să fim de partea Ta până când Te vei întoarce să ne iei acasă cu Tine. În numele lui Isus, Amin.
APLICĂ ȘI TRĂIEȘTE
Provocarea Bibliei
Puneți în practică versetul de memorat împreună, în familie. Vedeți cine este pregătit să îl spună pe de rost. Dacă toată lumea îl are deja memorat, luați în considerare memorarea întregii Shema (Deuteronomul 6:4-9).
Discuție în familie
Răspundeți individual și ca familie:
- Care este marea luptă?
- Cum afectează aceasta familia noastră?
- Ce trebuie să facem pentru a pune un zid de protecție în jurul membrilor familiei noastre?
- Cum pot alege binele în locul răului în fiecare zi? (de exemplu, să folosesc cuvinte frumoase, să fiu sincer, să arăt respect, să fiu recunoscător, să petrec mai puțin timp la telefon și mai mult timp cu familia etc.)
Restaurarea altarului familiei
Pregătiți un coș pentru telefoane/dispozitive și puneți-i pe toți (inclusiv pe adulți) să își pună dispozitivele în coș în timpul cinei și al timpului de închinare. Discutați această nouă regulă de familie în timpul unei întâlniri de familie sau menționați în declarația de misiune a familiei că ora cinei și ora de închinare vor fi o perioadă fără telefon.
Alegeți un loc special în casa dvs. unde vă puteți ruga împreună la prima oră a dimineții. Îngenuncheați unul în fața celuilalt, formând un altar al familiei. Puteți, de asemenea, să rămâneți în picioare și să vă țineți de mână. Rugați fiecare persoană să spună o scurtă rugăciune. Încheiați cu un text biblic, cum ar fi Psalmul 19:14: „Primeşte cu bunăvoinţă cuvintele gurii mele şi cugetele inimii mele, Doamne, Stânca mea şi Izbăvitorul meu!”. Încheiați cu o îmbrățișare de grup în familie.
Timpul de închinare de seara este un moment excelent pentru construirea de relații. Începeți închinarea de seară punând fiecărei persoane (inclusiv părinților) oricare dintre următoarele întrebări: Care au fost minunile tale astăzi? Care au fost provocările tale? Care a fost cel mai drăguț lucru pe care cineva l-a făcut astăzi pentru tine? Care a fost cel mai frumos lucru pe care l-ai făcut pentru cineva astăzi? Pentru ce ești cel mai recunoscător astăzi? Cântați cântecul vostru de închinare, citiți un text și rugați-vă. Încheiați cu o îmbrățișare de grup în familie.
Ilustrație pentru copii
Ridicați o cască de construcții, apoi întrebați: Este aceasta singura piesă de echipament necesară pentru a proteja un muncitor în construcții? În timp ce casca este foarte importantă, la fel sunt și cămașa, pantalonii și, mai ales, cizmele și mănușile! Muncitorii din construcții poartă mănuși și cizme speciale de protecție. În același mod, avem nevoie de echipament special pentru a fi buni creștini. Apostolul Pavel spune că avem nevoie de „coiful mântuirii” (Efeseni 6:17), care ne protejează să nu pierdem darul lui Dumnezeu, viața veșnică. Întrebați-i pe copii dacă mai avem nevoie de ceva. Rețineți că Pavel recomandă „centura adevărului” (v. 14), care ne încinge cu adevărul lui Dumnezeu … încălțăminte specială care să ne ajute să mergem și să „vestim Evanghelia păcii” (v. 15) … și „scutul credinței” (v. 16), care ne protejează de rău. Întrebați-i pe copii dacă pot cumpăra acest echipament special într-un magazin. Nu! Spuneți-le că cel mai bun loc pentru a obține aceste articole este în biserică, unde pot învăța totul despre mântuire, adevăr, pace și credință. Amintiți-le copiilor că au nevoie de toate aceste lucruri și că un singur echipament nu este suficient. Încurajați-i să continue să vină la închinarea în familie, la biserică și la școala bisericii, până când uniforma lor creștină va fi completă.
Traducere și adaptare: Adina Păltineanu