Luni – În ce parte e sus? – Nivela

Text din Scriptură:

„Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu toată puterea ta.” Deuteronomul 6: 5

 

OBIECTIVUL LECȚIEI

Imaginează-ți puțin: Plecați într-o drumeție lungă pentru a vedea o priveliște fantastică de pe un anumit vârf de munte – poate fi Table Mountain din Africa de Sud, Matterhorn din Elveția sau Italia, Muntele Denali din SUA sau Muntele Fuji din Japonia. Poate că vreți să vă gândiți la un munte mai mic din zona în care locuiți! Cu toate acestea, în timpul drumeției, urcarea devine mai abruptă și mai dificilă. În curând, începeți să vă întrebați dacă nu există o cale mai rapidă și mai ușoară. Vedeți mai multe săgeți colorate care arată în direcții diferite. Cu toate acestea, există doar o singură săgeată pentru vârful muntelui pe care dorești să-l vezi, iar calea pe care te afli este singura cale de a ajunge acolo. Ești pe drumul cel bun. Dacă vei continua să mergi puțin mai mult, vei ajunge acolo.

Mulți dumnezei falși din lumea noastră de astăzi încearcă să ne îndepărteze de singurul Dumnezeu adevărat. Atunci când urmăm calea pe care Dumnezeu ne-a pregătit-o și urmăm planul Său, vom experimenta extraordinara Sa dragoste, har și iertare.

„Isus i-a spus: ‘Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine'”. Ioan 14:6

 

APROFUNDARE

Bătălia dumnezeilor

Citește 1 Împărați 18:20-29

Ai observat că majoritatea creștinilor nu-și numesc copiii „Ahab” sau „Izabela” pentru un motiv întemeiat? Regele Ahab a fost considerat unul dintre cei mai răi împărați ai Israelului. Când nu a ascultat de Dumnezeu și s-a căsătorit cu prințesa păgână Izabela, a început să slujească și să se închine lui Baal (1 Împărați 16:31). Încă o dată, copiii lui Israel au acceptat directive și influențe proaste și au uitat să se închine doar lui Iahweh sau Iehova, singurul Dumnezeu adevărat. Dumnezeul pe care Moise le-a spus înainte de a muri să-L iubească „din toată inima, din tot sufletul și cu toată puterea „. Au început să se închine zeilor Baal (Baal era un zeu important al furtunii și al fertilității) și altor zei și zeițe. Mulți au renunțat să se mai închine Dumnezeului Creator, în timp ce alții au încercat să se închine zeilor lui Baal și lui Iahweh.

Ilie (al cărui nume înseamnă „Iahweh este Dumnezeul meu”) a primit de la Dumnezeu porunca de a merge să-l întâlnească pe Ahab. Ilie a urmat întotdeauna indicațiile lui Dumnezeu, așa că atunci când Dumnezeu vorbea, el asculta. În timp ce Ilie urca pe Muntele Carmel, îl putea vedea pe regele Ahab sosind în hainele sale regale, pe profeții săi și pe israeliții care, așa cum am menționat mai devreme, oscilau între dedicarea lor față de Iahweh și zeii păgâni ai regelui lor, Ahab, și ai soției sale păgâne și viclene, Izabela. Deoarece Muntele Carmel era terenul lui Baal, Ilie, conform indicațiilor lui Dumnezeu, le-a dat profeților lui Baal „avantajul terenului propriu”.

Astăzi, la fel ca israeliții, mulți dintre noi, creștinii, încercăm să fim neutri. În multe feluri slujim altor dumnezei, în timp ce intenționăm să ne închinăm singurului Dumnezeu adevărat. Cei mai mulți dintre noi credem cu adevărat că ne închinăm doar adevăratului Dumnezeu și s-ar putea să nu recunoaștem cum alți zei ne-au captat atenția și afecțiunea în mod viclean și inocent. În devoționalul de ieri, am discutat despre întocmirea unei declarații de misiune care să includă cum vreți să arate familia voastră și ce caracteristici ar reprezenta-o. Ceea ce nu vrei să arate sau să aibă familia ta este la fel de important.

Fă-ți timp astăzi să reflectezi ce dumnezei falși ar putea concura pentru închinarea ta. În timp ce unii pot fi chiar buni, acestea ar putea fi lucruri sau activități care ne trimit în direcția greșită, departe de Dumnezeu, mai degrabă decât mai aproape de El. Unele dintre acestea pot include dispozitivele inteligente, social media, mediul academic, sportul, ocupația și alte activități care devin altare false dacă nu le punem la locul, spațiul și timpul potrivit. Ia-ți angajamentul de a privi doar la Isus pentru a te îndrepta în direcția corectă și pentru a-ți îndeplini toate dorințele, nevoile și motivațiile cele mai profunde.

Rugăciune

Doamne, Tu ești singurul Dumnezeu adevărat și noi suntem slujitorii Tăi. Vrem să ascultăm de Cuvântul Tău. Te rugăm să ne ajuți să credem în Tine și să nu permitem ca alți dumnezei să-Ți ia locul. Te iubim cu toată inima și puterea noastră. În numele lui Isus, Amin.

 

APLICĂ ȘI TRĂIEȘTE

Provocarea Bibliei

Puneți în practică versetul de memorat împreună, ca familie. Încercați să-l spuneți la timpul prezent: „Iubesc pe Domnul Dumnezeul meu cu toată inima mea, cu tot sufletul meu și cu toată puterea mea”.

Discuție în familie

Răspundeți individual și ca familie:

  • Ați descoperit vreodată că vă închinați la altarul greșit?
  • Puteți identifica activități, atitudini sau bunuri specifice care au devenit deja sau ar putea deveni dumnezei falși în viața sau în casa voastră?
  • Cum ați putea să „apelați” la lucruri enumerate mai sus pentru a vă satisface nevoile și dorințele interioare?
  • Ce puteți face pentru a vă schimba altarul de închinare pentru a vă concentra mai întâi pe Dumnezeul cerului și al pământului?

Restaurarea altarului familiei

Faceți un plan

Decideți în familie ce veți face în timpul închinării în familie: cântați sau interpretați același cântec, citiți un text, un pasaj biblic, un devoțional sau lecțiunea școlii de sabat.

Creați un calendar de închinare

Stabiliți un timp pentru închinarea de dimineață și de seară care să se potrivească cel mai bine cu programul membrilor familiei dumneavoastră. Acest lucru va necesita reprogramarea timpului de închinare în funcție de variațiile sezoniere, școlare și de muncă ale activităților familiale. Organizați închinarea în timpul micului dejun, în timpul drumului spre școală, la cină sau chiar înainte de culcare seara. Atunci când stabiliți un program pentru închinarea în familie, este mai probabil chiar să o aveți. Acesta vă permite să controlați activitățile încât să aveți timp pentru închinare.

Aveți un plan de urgență pentru închinare

Vor exista momente în care nu veți putea respecta programul. Alegeți un lucru pe care îl faceți de fiecare dată când aveți închinare. Atunci când programul se dezechilibrează, faceți cel puțin acel lucru. Poate fi un cântec special pe care îl cântați sau recitarea unui text biblic preferat.

Deși s-ar putea să nu se afle în cutia de unelte a tuturor, majoritatea tâmplarilor au o unealtă numită nivelă. Aceasta este folosită pentru a determina dacă o suprafață este orizontală sau verticală. Fără o nivelă, nu puteți construi o casă care să funcționeze sau să arate bine – nu ați putea nici măcar să montați o ușă în mod corespunzător. Nivela ajută la menținerea echilibrului. Cu toții vrem să ne simțim la un anumit nivel în viața noastră; unii îi spun echilibru sau balanță.

A avea momente regulate de închinare în familie poate ajuta la menținerea echilibrului în viața de familie. Poate părea că vă poate dezechilibra. Cu toate acestea, atunci când ne închinăm lui Dumnezeu și îl aducem în mod intenționat în casele noastre, primim centrarea sau echilibrul din faptul că Duhul lui Dumnezeu curge prin noi. Continuați să o faceți până când nu vă mai puteți lipsi de ea.

Traducere și adaptare: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *