Săptămâna de rugăciune a familiei – Începeți!

Această resursă a fost creată cu gândul la întreaga familie. Gândiți-vă la ea ca la o cutie de unelte cu diverse instrumente care să vă ajute să începeți să construiți sau să restaurați un obicei regulat de închinare în familie. Există patru părți pentru fiecare zi a săptămânii de rugăciune ”Împreună în familie”, începând de duminică și terminând în Sabat:

 1. Text de memorat: Citiți și memorați Cuvântul lui Dumnezeu
 2. Citirea devoționalului: Întăriți Cuvântul lui Dumnezeu
 3. Rugăciune: Rugați-vă pentru puterea găsită în Cuvântul lui Dumnezeu
 4. Activitate: Aplicați și trăiți Cuvântul lui Dumnezeu

Dacă puteți face toate cele patru secțiuni într-un singur cadru în fiecare zi, minunat!  Cu toate acestea, dacă aveți puțin timp la dispoziție, puteți citi sau spune textul de memorat și faceți rugăciunea dimineața. Apoi, seara, puteți citi devoționalul și să faceți o activitate sau doar devoționalul și rugăciunea. Este setul vostru de instrumente, așa că faceți ce funcționează pentru familia voastră! Cel mai important lucru este să vă angajați să faceți ceva care să vă îndrepte în mod intenționat familia către Dumnezeu în fiecare zi. Aduceți-L pe Dumnezeu în momentele voastre mari și mici!

ZONĂ FĂRĂ VINĂ!

Construirea unui obicei de a avea o  închinare armonioasă a familiei necesită timp. Altarele din Vechiul Testament erau clădite cu pietre fără liant, așa că, de-a lungul timpului, altarele trebuiau reconstruite, uneori din cauza elementelor climatice sau a lipsei de folosire. Același lucru este valabil și pentru altarele noastre de familie; dacă încerci și nu funcționează, fă ceva diferit. A reconstrui altarul familiei înseamnă a stabili un obicei regulat de a rezerva timp pentru a ne închina lui Dumnezeu în familie.

Dacă nu ați mai avut închinare în familie de ceva timp sau nu știți ce să faceți,  doar începeți (această resursă vă poate ajuta). Timpul de închinare în familie este timp al familiei, așa că păstrați-l proaspăt, relevant și adecvat vârstei. Dacă tot ce puteți face într-o zi este să vă rugați, adunați familia și rugați-vă! Fiecare familie este unică, așa că, aveți posibilitatea de a vă construi un altar al familiei personalizat. Nu există nicio vină, nicio rușine, doar închinare pură la Iehova – singurul Dumnezeu adevărat.

În fiecare familie  ar trebui să existe un timp fixat pentru închinarea de dimineață și de seară. Cât de potrivit este ca părinții să-și adune copiii în jurul lor, înainte ca masa de dimineață să fie servită, să-I mulțumească Tatălui ceresc pentru protecția Lui din timpul nopții și … să se mai adune odată înaintea Lui, când se lasă seara, ca să-I mulțumească pentru binecuvântările zilei care a trecut!”

E. G. WHITE, ÎNDRUMAREA COPILULUI, P. 520

ÎNCHINAREA ÎN FAMILIE

CE? DE CE? CUM?

Închinarea este un timp în care Îi aducem adorare și laudă lui Dumnezeu. Cu reverență, umilință și recunoștință, Îi prezentăm cererile noastre. În Vechiul Testament, animalele erau sacrificate pe altare. Astăzi, avem nevoie doar de jertfă de timp și de sine. Atunci când adăugăm cuvântul familie la închinare, ne adunăm pentru a ne închina lui Dumnezeu ca o familie. Părinții au în special ocazia de a-și instrui copiii și de a-i învăța cum să se închine lui Dumnezeu. Împreună, ne luăm timp să cinstim, să ne exprimăm respectul față de Dumnezeu și să-L recunoaștem ca Domn și Mântuitor al vieților noastre și al căminului nostru. Această experiență ne leagă unii de alții și ne apropie de Dumnezeu.

Fiecare familie poate decide cum arată timpul de închinare în familie și ce instrumente va include. Acesta poate consta în citirea Bibliei, cântarea unui cântec și rugăciunea împreună ca familie. Dar există multe moduri de a avea închinare în familie, la fel de multe câte familii există. Fiecare familie este unică, așa că vă puteți construi altarul de familie personalizat doar pentru familia dumneavoastră. Singurul lucru care rămâne același este că trebuie să ne îndreptăm atenția spre Dumnezeu, Creatorul și Susținătorul omenirii.

De ce închinarea în familie?

 • Îi învață pe copiii și familiile noastre să se închine lui Dumnezeu
 • Îl plasează pe Dumnezeu în centrul căminului nostru
 • Unește pe membrii familiei împreună
 • Ne protejează copiii și familiile
 • Stabilește valori spirituale

Închinarea în familie este:

 • Interactivă
 • Conducere comună
 • Scurtă și atractivă

Închinarea în familie nu este:

 • O prelegere, predică sau o activitate constrânsă
 • Timp pentru disciplină sau pedeapsă
 • Divertisment

Nu există nici un motiv pentru care acesta [închinarea în familie] să nu fie cel mai interesant și mai plăcut exercițiu al vieții de familie și Dumnezeu este dezonorat când acest serviciu este făcut sec și plictisitor. Altarul familial să fie scurt și plin de viață.

E. G. WHITE, ÎNDRUMAREA COPILULUI, P. 521

TEXTUL BIBLIC PENTRU ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ

Există un singur verset-cheie de memorat pentru această săptămână, așa că este ușor de învățat și de memorat. Citiți-l, practicați-l, țineți-l minte ca familie.  Păstrați-l în inima voastră!

Să iubeşti pe Domnul = DOMNUL este Dumnezeul nostru, numai DOMNUL (așa cum traduce NRSV) – o declarație despre autoritatea exclusivă a DOMNULUI.

Dumnezeul tău, cu toată inima ta = În ebraică, cuvântul „inimă”, levav, se referă de obicei la interiorul corpului, de unde vin gândurile, intențiile și sentimentele.

cu tot sufletul tău = Cuvântul „suflet”, nephesh, reprezintă totalitatea persoanei, înțeleasă uneori ca „viață” sau „ființă”.

şi cu toată puterea ta = Cuvântul tradus prin „putere” este cuvântul ebraic meh-ode’, care înseamnă de fapt „nespus de mult” sau „foarte, foarte mult”.

 

 Deuteronomul 6: 5

 

Traducere: Adina Păltineanu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *