Lecții de rugăciune de la un băiat de 4 ani

de Melody Mason

Acum câțiva ani, un prieten din Oregon mi-a împărtășit o întâmplare legată de fiul său, Caleb, care avea pe atunci 4 ani. Deși Caleb a crescut între timp, această întâmplare continuă să aibă impact în viața mea și am dorit să v-o împărtășesc din nou, căci știu că va fi o binecuvântare pentru mulți,  așa cum a fost pentru mine.

Așa cum se întâmplă de obicei cu majoritatea copiilor în vârstă de 4 ani, micul Caleb a încurcat-o pentru că nu a fost ascultător și ca rezultat a fost pedepsit.

A doua zi, din senin, l-a întrebat pe tatăl său: ”Tăticule, am să fiu și azi neascultător?”

Tatăl i-a răspuns cu un zâmbet: ”Nu știu, amice. Depinde de tine. Eu sper că nu.”

Cu determinarea specifică vârstei, Caleb a răspuns hotărât: ”Nu vreau să fiu neascultător.”

Nu după mult timp a venit ora de culcare, așa că tatăl său i-a cerut să pună deoparte jucăriile. Îndată Caleb a răspuns cu glas plângăcios: ”Dar, nu vreau.”

Tatăl său i-a amintit despre ce spusese mai devreme, ca nu voia să fie neascultător. Fără să clipească, micul Caleb a întrebat: ”Tăticule, putem să ne rugăm?”

”Sigur că ne putem ruga,” a răspuns tatăl.

Așa încât, tată și fiu au îngenuncheat chiar acolo și fără să mai aștepte, Caleb a cerut lui Isus o inimă nouă care să-l ajute să asculte. Apoi s-a sculat și imediat și-a pus jucăriile la loc fără să se plângă și a mers la culcare.

Imaginați-vă cât de diferite ar fi viețile noastre dacă, de fiecare dată când întâmpinăm ispita de a compromite credința, sau de a nu asculta, ne-am ruga: ”Tată bun, dă-mi, Te rog, o inimă nouă și ajută-mă să Te ascult.” E o rugăciune simplă, copilărească, dar este tot ce ni se cere. Dacă ne rugăm cu sinceritate ca și Caleb, Dumnezeu va răspunde. El ne va da puterea de a face ceea ce este bine.

Matei 18:3, 4 ne spune: ”Adevărat vă spun că, dacă nu vă veţi întoarce la Dumnezeu şi nu vă veţi face ca nişte copilaşi, cu niciun chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor. De aceea, oricine se va smeri ca acest copilaş va fi cel mai mare în Împărăţia cerurilor.”

Să învățăm și noi din exemplul lui Caleb!

Îmi place foarte mult un gând din cartea Parabolele Domnului Hristos: ”Doamne, ia-mi inima; căci eu nu ți-o pot da. Ea este proprietatea Ta. Păstrez-o Tu curată, căci eu n-o pot păstra pentru Tine. Mântuiește-mă în ciuda mea însumi, a eului meu slab și ne asemenea lui Hristos. Modelează-mă, șlefuiește-mă, înalță-mă într-o atmosferă curată și sfântă, în care curentul cel bogat al dragostei Tale să poată curge prin sufletul meu.” (p.159)

Iată un gând mai puternic:

Dacă noi am dori să învățăm minunatele lecții pe care Domnul Isus a vrut să le ofere ucenicilor printr-un copilaș, cât de multe lucruri, care acum ni se par dificultăți insurmontabile, ar dispărea cu totul! Când ucenicii au venit la Isus, întrebând: „Cine este mai mare în Împărăția cerurilor?”…. Domnul Isus a chemat la El un copilaș, l-a așezat în mijlocul lor și le-a spus: „Adevărat vă spun că, dacă nu vă veți întoarce la Dumnezeu și nu vă veți face ca niște copilași, cu nici un chip nu veți intra în Împărăția cerurilor. De aceea oricine se va smeri ca acest copilaș va fi cel mai mare în Împărăția cerurilor.” (Căminul Adventist, p. 279)

Tată Ceresc, Ajută-ne să învățăm să ne umilim ca niște copilași. Învață-ne cum să ne rugăm și cum să ascultăm. Învață-ne cum să-ți dăruim voința. În Numele lui Isus, Amin.

Melody Mason este coordonator pentru Uniți în rugăciune și autorul cărților Îndrăznește șă ceri mai mult și Îndrăznește să trăiești prin fiecare cuvânt.

Cereri de rugăciune ale bisericii mondiale

27 februarie – 5 martie 2021

  • Rugați-vă ca Dumnezeu să ne dea inimi cu încredere simplă și dulce umilință, ca un copil.
  • Rugați-vă pentru săptămâna de rugăciune pe care Conferința Generală o ține în fiecare an în luna martie pentru conducători.
  • Rugați-vă pentru toți liderii bisericii (și pentru alții) care lucrează de acasă în timpul acestei pandemii Covid, pentru ca să fie chiar mai productivi în munca lor și să nu fie epuizați de la atâtea întâlniri online, pe zoom.
  • Rugați-vă pentru cei pe care îi cunoașteți, care încă se luptă cu munca limitată și lipsa de bani, în timpul acestei pandemii. Rugați-vă pentru modalități prin care îi puteți ajuta.
  • Rugați-vă pentru Ziua Mondială a Tineretului, care va avea loc pe 20 martie 2021. Rugați-vă ca mulți tineri participe și vieți să fie schimbate pentru veșnicie.
Traducere și adaptare: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *