Ce am învățat despre har  de la studentul meu cel mai strălucit

de D. Chongo Mundene

Când l-am cunoscut pentru prima dată, era student în ultimul an la facultatea unde eram cadru didactic. Era visul oricărui profesor – briliant, logic în gândire, chipeș, cu o eleganță fermecătoare. Era de asemenea foarte ocupat – ca membru activ al comitetului de conducere și al multor alte asociații studentești, inclusiv societatea de onoare. CV-ul lui ar fi fost un vis pentru orice potențial angajator. Toate acestea îl făceau  să fie plăcut oamenilor.

A fost un privilegiu pentru mine să pot preda acestui tânăr atât de talentat. Îmi doream atât de mult să reușească la ora mea de statistică încât am renunțat la una din cerințele mele (nici o lucrare depusă după termenul limită) astfel încât Darrell care era atât  de ocupat, să aiba șansa de  a depune lucrarea după termenul prevăzut. Când am văzut ca notele lui de 10 au inceput să scadă pentru că depunea  lucrările târziu sau deloc, mi-am programat mai multe întâlniri cu el pentru a vorbi despre situație. În două ocazii am discutat cu el despre obligația față de educația sa, față de părinți și în special față de ora mea. În ambele ocazii m-a asigurat de faptul că va fi mai atent dar niciodată nu a făcut-o.

Ziua Socotelilor

Odată cu sfârșitul semestrului, trebuia să închei mediile. În ciuda tuturor eforturilor nu am putut să-i pun decât 9, ceea ce m-a deranjat.  De fapt a fost a fost singura notă, în mulți ani de predare, care m-a deranjat vreodată. De ce? Pentru că orice lucrare pe care o prezenta  Darrell era excelentă.  De fiecare dată când își depunea lucrările la timp, el era referința după care apreciam munca celorlalți studenți.  Darrell a răspuns cu brio la cele două teste și la cele două examene pe care i le-am dat, și era printre puținii studenți care au răspuns și la întrebările suplimentare. Dacă și-ar fi depus  peste jumătate din lucrările repartizate, ar fi putut  obține cu ușurinta nota 10.

Conluzia, cu toate acestea  a fost că Darrell a primit 9  pentru că a muncit de nota 9. Aceasta este regula generală  în mediul academic – primești nota pe care o meriți, nota pentru cât ai muncit.

Diferența

Biblia zugrăvește o imagine diferită, în ceea ce privește mântuirea. Dumnezeu nu mă  tratează așa cum merit. De câte ori nu mi-am ținut promisiunile față de El? Și totuși El încă mă numește copil al Lui – copilul Lui cel mai de preț. De câte ori L-am dezamăgit și am căzut cu fața la pământ cerând iertare? Și El încă nu m-a respins. Dacă plata păcatului este moartea (Rom. 6,23), nu merit să mor? Desigur.  Și totuși Dumnezeu mi-a oferit viața veșnică prin Fiul Său, care a murit pentru mine pe calvar (Ioan 3,16; Rom 6,23).

Aceasta este diferența! Eu știu că El dorește ca eu să fiu totdeauna responsabil, pentru că El a făcut tot ce a fost posibil pentru a mă salva. Dar știu că dacă ar fi trebuit să-mi câștig mântuirea prin eforturi proprii, nu mi-aș fi putut-o permite niciodată. În definitiv, dacă Dumnezeu mi-ar pune nota pe care o merit, știu că ar fi  mai mică de 4. Și totuși El nu se poartă cu mine ca și când aș fi un eșec. În schimb mă numește  ca fiind al Lui. Ce Dumnezeu mare avem!

M-am simțit despovărat când mi-am dat seama pentru prima dată că Dumnezeu nu-mi cere să-mi câștig mântuirea prin eforturi proprii, pentru că El Însuși mi-a luat locul pe crucea crudă. Da, mântuirea e gratis! Acum, tot ce-Și dorește este ca eu să accept mântuirea gratuită pe care mi-a oferit-o. Și nu trebuie să predau nici o lucrare, să dau nici un test . Nu există termen limită – pentru că astăzi (oricând) este vremea potrivită  (Evrei 4,7). Singurul lucru pe care El îl așteaptă de la mine este doar să accept acel dar al iubirii pe care El mi-l oferă prin Fiul Său. Vă dați seama cât de mare este Dumnezeul pe care Îl servim?!

Depinde de mine

Experiența lui Darrell îmi reamintește că sunt responsabil pentru orice alegere pe care o fac în viață și că alegerile pe care le fac acum vor avea efect în viața mea, astăzi, și mâine și în viitor. Isus a murit pentru ca eu să pot locui împreună cu El pentru totdeauna, dar depinde de mine, dacă accept sau nu sacrificiul Său. Isus oferă salvare deplină și fără nici un fel de cost, dar nu mă obligă să o și accept. Trebuie să fac acesta de bună voie.

Dumnezeu  a fost răbdător cu mine. El dorește ca eu să fac ceea ce este bine. Și așa cum eu l-am sfatuit pe Darrell în diverse ocazii, Dumnezeu mă povățuiește pe mine zilnic, secundă cu  secundă. În mod constant îmi oferă călăuzire: prin Biblie, prin natură, prieteni, biserică. El face tot ceea ce poate pentru a face mai uşor pentru mine să trăiesc cu El.

Va executa oare  vreodată Dumnezeu judecata ce pare atât de ciudată –  aceea de a respinge oameni? Da, va face lucrarea Lui ciudată, așa cum o numește Isaia (Isaia 28:21). Privind pe Israel, via Sa, Dumnezeu spune: “Vă voi spune însă acum, ce voi face viei Mele: îi voi smulge gardul, ca să fie păscută de vite; îi voi surpa zidul, ca să fie călcată în picioare; o voi pustii; nu va mai fi curăţită, nici săpată, spini şi mărăcini vor creşte în ea! Voi porunci şi norilor, să nu mai ploaie peste ea.” (Isaia 5:5,6). Da, va veni un timp când răul nu va mai exista.

Dar atâta timp cât încă suntem în timpul de probă, Dumnezeu ne va ierta în continuare, ne va îndreptăți și ne va sfinți. Și dragostea Lui va fi întotdeauna acolo. Când El se uită la mine, El nu-mi vede defectele sau rănile, ci vede meritele Fiului Său. Și când  imi va da nota, El îmi va acorda 10 pe linie. Ce Dumnezeu minunat avem!

Decizia cea mai importantă pe care o am de luat în viață este să aleg mântuirea veșnică. Știu că L-am dezamăgit pe Dumnezeu de milioane de ori. Dar mântuirea mea nu se bazează pe ce fac ci pe  ceea ce a facut – și continuă să facă – Isus pentru mine și în mine. „Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine dela voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.” (Efeseni 2:8, 9).

Chiar dacă eu nu o merit Isus mi-o oferă în dar. Tot ce trebuie să fac  e să o accept. Și  în asta constă toată diferența!

D. Chongo Mundene este director al Centrului de cercetări și analiză al Universității Langston, din Langston, Oklahoma și director Exploratori al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea  din Edmond, Oklahoma.

Traducere: Ervin Necula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *