Duminică – Să începem cu începutul – Planul!

Text din Scriptură:

„Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu toată puterea ta.” Deuteronomul 6: 5

 

OBIECTIVUL LECȚIEI

La ce te gândești când auzi  pe cineva construind, proiectând sau creând? Poți numi lucruri pe care tu sau altcineva le-ați făcut, proiectat sau creat? Poate o casă pentru păpuși, o machetă de mașină, un foișor sau chiar o casă. Ce spuneți despre acest univers? Biblia ne spune în Geneza 1:1: „La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul”.

Lumea noastră este proiectul și creația intenționată a lui Dumnezeu. Dumnezeu a avut un proiect, un plan divin. Un proiect este un plan detaliat folosit de fiecare constructor pentru a construi o casă sau o altă structură. Acesta oferă toate desenele și instrucțiuni clare cu privire la locul unde trebuie să meargă fiecare lucru și cum trebuie făcut. Dumnezeu a proiectat și construit în mod intenționat fiecare aspect al universului; El a creat ceva din nimic în timpul celor șapte zile ale creației. Nicio parte a creației lui Dumnezeu nu a rezultat printr-o întâmplare norocoasă sau coincidență. Ne închinăm lui Dumnezeu pentru că El este Creatorul nostru și dorește să fie într-o relație cu noi. Noi suntem importanți pentru El, iar dacă El este important pentru noi, ar trebui să-L punem pe primul loc în tot ceea ce facem în fiecare zi.

„La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul”. Geneza 1:1

APROFUNDARE

Dumnezeu este Proiectantul și Creatorul tuturor lucrurilor.

Citește Geneza 1:1 – 2:7

Biblia ne spune că, la început, Dumnezeu a avut un plan, un „proiect divin” care a fost stabilit mai întâi în mintea și în inima Sa. El a stabilit o secvență sau o ordine precisă în timpul săptămânii Creației, o săptămână literală de șapte zile. În prima zi, a fost zi și noapte (Gen. 3-5). În ziua a doua, El a despărțit uscatul de mări (Gen. 1:6-8). În ziua a treia, Dumnezeu a chemat la viață vegetația, iarba, ierburile care dădeau semințe și pomii fructiferi, toate acestea fiind necesare pentru ca ființele umane să-și mențină viața (Gen. 1:9-13).

În ziua a patra, Dumnezeu a creat soarele, luna și stelele: „Dumnezeu i-a aşezat în întinderea cerului, ca să lumineze pământul, să stăpânească ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric.” (Gen. 1: 14-19). În ziua a cincea, Dumnezeu a creat tot felul de pești pentru mare și a creat orice fel de păsări înaripate pentru a zbura pe cer (Gen.1: 20-23). În ziua a șasea, Dumnezeu a creat animalele, iar apoi a creat ființe omenești după chipul Său (Gen.1: 24-31). În ziua a șaptea, Dumnezeu s-a odihnit, a binecuvântat și a sfințit ziua a șaptea, Sabatul. Oamenii de știință – astronomi, biologi, geologi, medici și fizicieni – continuă să fie nedumeriți de creativitatea complexă și detaliată – totul făcut de mâna lui Dumnezeu.

Universul nostru a fost proiectat și creat de Dumnezeul Creator, care a construit în mod intenționat o creație maiestuoasă și a culminat creația cu ființele omenești. Noi suntem făcuți după chipul Său; pentru a fi asemenea Lui în caracter și scop. Dumnezeu dorește să fie într-o relație cu noi. Ar trebui să ne simțim recunoscători să ne închinăm Lui când ne gândim la cât de mare și de minunat este Dumnezeu. Am fost făcuți să ne închinăm lui Dumnezeu, iar El ar trebui să fie întotdeauna în centrul atenției în căminul nostru și în relațiile noastre de familie.

Familiile de astăzi au multe angajamente concurente. Cu toate acestea, lucrurile cele mai importante pentru familia voastră nu ar trebui niciodată să fie strivite de lucrurile care contează mai puțin. Numai familia voastră poate decide aceste priorități; întrebați-vă unii pe alții dacă doriți să trăiți în funcție de valorile voastre sau în funcție de alte presiuni și cerințe din exterior. Dacă spuneți că Îl iubiți pe Domnul și doriți să aveți o relație cu El, atunci hotărâți-vă să faceți din El o prioritate în viața voastră de familie. Luați-vă astăzi angajamentul de a pune închinarea în familie pe primul loc în program.

Rugăciune:

Doamne, Tu ești Creatorul nostru și din acest motiv ne închinăm Ție. Îți mulțumim pentru că ne-ai făcut după chipul Tău și pentru dragostea, mila și harul Tău. Ajută-ne să Te punem pe primul loc în viața noastră și să urmăm planul din Cuvântul Tău. Te iubim cu toată inima, sufletul și puterea noastră. În numele lui Isus, Amin.

 

APLICĂ ȘI TRĂIEȘTE

Provocarea Bibliei

Puneți în practică versetul de memorat împreună, ca familie. Puteți crea un cântec folosind versetul biblic sau orice dispozitiv de memorare care vă va ajuta să îl memorați.

Discuție în familie

  • Cum a demonstrat Dumnezeu că ne prețuiește și ne iubește?
  • Cum putem noi să demonstrăm că Îl iubim pe Dumnezeu? Împărtășiți un mod în care puteți arăta că prețuiți și respectați pe semenii voștri.
  • Împărtășiți un mod în care vă puteți prețui și respecta unii pe alții în familie. Alegeți un membru al familiei căruia îi veți oferi astăzi un plus de dragoste și respect. Alegeți o persoană din afara familiei căreia îi puteți arăta astăzi un plus de bunătate.

 

Restaurarea altarului familiei

Creați o declarație de misiune pentru familia voastră

 

  1. Adunați familia împreună și scrieți răspunsurile la aceste întrebări: Rugați pe toată lumea să se implice în a răspunde la întrebări. Asigurați-vă că sunteți atenți la cei tăcuți și încurajați-i să împărtășească. Procesul este la fel de crucial ca și rezultatul. În timpul acestui proces, este posibil să învățați lucruri noi unii despre alții și să găsiți noi modalități de afirmare și validare a fiecărui membru al familiei.
  • Cum ne vom trata unii pe alții?
  • Ce trăsături dorim să ne reprezinte familia (puteți include roada Duhului)?
  • Ce lucruri nu ne dorim în familia noastră?
  • În ce fel de casă vrem să ne invităm prietenii?
  • Cum putem încuraja creșterea și stima de sine în fiecare membru al familiei?
  • Cum putem să ne aprofundăm credința și să avem o relație mai strânsă cu Isus? Cum vom include închinarea în familie în programul nostru încărcat? Când o vom face? Cum va arăta acest lucru în familia noastră?
  1. Opțional: Crearea unui tablou vizual este un pas excelent de adăugat la acest proces. Dacă aveți materialele necesare, puteți căuta poze din reviste, poze de familie, autocolante și markere și puteți crea o tablă care să reprezinte cine este familia voastră cu pictograme care să arate individualitatea fiecărui membru al familiei. Puteți să vă faceți tabloul vizual online; având în vedere că toată lumea petrece mult timp online (întâlniri Zoom, social media etc.), folosirea unor materiale tangibile va face din aceasta o activitate kinestezică, implicându-i pe toți.
  2. Acum, puneți laolaltă ideile tuturor și scrieți o declarație care să rezume cine sunteți sau vreți să fiți ca familie. Poate fi un cântec, o poezie, o frază sau chiar un singur cuvânt. Nu uitați că procesul este la fel de important ca și rezultatul. Așadar, faceți-vă timp și implicați-i pe toți. Această declarație ar trebui să vă inspire și să vă servească drept GPS pentru a vă menține familia pe drumul cel bun, mai ales în perioadele turbulente.
  3. Scrieți, dactilografiați sau desenați declarația de misiune a familiei dumneavoastră. Înrămați-o și puneți-o undeva unde toată lumea o poate vedea. Citiți-o în fiecare zi. Dați fiecărui membru al familiei o copie proprie.

Explorați unicitatea familiei voastre!

Scrieți-o, desenați-o, înrămați-o!

Trăiți-o zilnic!

Traducere și adaptare: Adina Păltineanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *