Săptămâna de rugăciune a familiei – Introducere

RESTAURAREA ALTARULUI FAMILIEI

SĂ ÎNVĂȚĂM PE COPIII NOȘTRI SĂ SE ÎNCHINE ȘI SĂ-L IUBEASCĂ PE DUMNEZEU

Text din Scriptură:

Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta. Deuteronomul 6: 5

Este o practică obișnuită în campusurile universitare din zilele noastre ca profesorii să participe la  discuțiile de tip „Ultima prelegere”. În cadrul acestor discuții, profesorilor li se cere să se gândească profund la ceea ce contează pentru ei și să exprime aceste gânduri într-o ipotetică ultimă instrucțiune sau îndrumare pentru audiență. Audiența este lăsată să se gândească la propriile modalități de a transmite înțelepciune dacă ar ști că au doar această ultimă șansă. În mod normal, profesorii sunt destul de sănătoși în timp ce țin un discurs care sugerează că dispariția lor este iminentă.

Cu toate acestea, Dr. Randy Pausch nu era sănătos atunci când a ținut „Ultima prelegere”.  În vârstă de 46 de ani, profesor de informatică la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Pennsylvania (în Statele Unite), fusese diagnosticat cu cancer pancreatic și i se mai dăduseră doar câteva luni de trăit. Acest tată a trei copii s-a folosit de ultima sa prelegere pentru a lăsa o moștenire propriilor copii, studenților săi și lumii întregi, deoarece prelegerea sa a devenit o carte de succes.

Un lucru care iese în evidență în cartea sa este dragostea sa pentru familie și pentru omenire.  El ne încurajează să fim răbdători cu ceilalți, spunând: „așteptați suficient de mult timp, iar oamenii vă vor surprinde și vă vor impresiona”. El a arătat imagini cu peretele dormitorului său din copilărie, decorat cu ecuații matematice pe care le-a desenat pe pereți. El îi îndeamnă pe părinți să le permită copiilor să deseneze, să picteze și să scrie pe pereții dormitorului lor, ca o favoare pentru ei, așa cum i-a permis și mama sa. El afirmă că mama sa a crezut în el, a avut răbdare și l-a sprijinit ajutându-l să-și îndeplinească visele. El a spus odată: „La fel ca Moise, am ajuns să văd Țara Făgăduinței, dar nu am ajuns să pun piciorul în ea”.

Este interesant că în această prelegere academică, Dr. Pausch îl menționează pe profetul Moise. Într-adevăr, și Moise a avut multe de spus „studenților” săi, copiilor săi, poporului său, copiilor lui Israel, înainte de ultima sa urcare pe Muntele Nebo. Ultima prelegere a lui Moise, care se găsește în Deuteronomul 6:4-9, cunoscută în mod obișnuit sub numele de Shema, subliniază mai întâi pentru copiii lui Israel că există un singur Dumnezeu adevărat și le reamintește porunca de a „iubi pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima, sufletul și puterea ta”. Shema îi sfătuiește pe părinți să-i învețe „cu sârguință” pe copiii lor să-L iubească pe Dumnezeu, de fiecare dată când au ocazia, „dimineața, în timpul zilei și seara”. Este o declarație de credință, un jurământ de supunere față de Iehova – singurul Dumnezeu adevărat.

Acest mesaj final al lui Moise poate fi asociat cu ultima prelegere din Vechiul Testament, care se găsește în cartea Maleahi 4:5,6: „Iată, vă voi trimite pe prorocul Ilie înainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare şi înfricoșată. El va întoarce inima părinților spre copii şi inima copiilor spre părinții lor, ca nu cumva, la venirea Mea, să lovesc țara cu blestem!” Acestea sunt ultimele cuvinte ale Vechiului Testament.

Mesajul lui Ilie, care se găsește în acest pasaj biblic din Maleahi, spune că va avea loc o întoarcere a inimilor înainte de a veni „ziua Domnului, ziua aceea mare şi înfricoșată.” Mesajul lui Ilie a fost un mesaj îndrăzneț adresat poporului și familiilor din vremea sa, și este încă foarte necesar pentru familiile noastre de astăzi. Este un memento al lucrării de întoarcere a inimilor pe care Dumnezeu o va face înainte de a doua venire a Domnului Isus Hristos. În cartea lui Maleahi, poporul nu numai că își abandonase legământul cu Dumnezeu, dar abandonase și legământul familiei. De aceea, cartea Maleahi privește înapoi la vremurile profetului Ilie, care a înfruntat altarele închinate lui Baal și a reconstruit altarul lui Iehova, singurul Dumnezeu adevărat1.  Ilie a trebuit să reclădească altarele dărâmate și să învețe poporul cum să se închine din nou, să le readucă în memorie ultima prelegere a lui Moise, în care li s-a amintit din nou porunca de a-l iubi pe singurul Dumnezeu adevărat.

Partea cea mai minunată a acestei istorisiri este dragostea extravagantă a lui Dumnezeu pentru poporul Său.  Când focul a căzut, a mistuit doar arderea de tot, dar nu și poporul. În ciuda păcătoșeniei poporului, Dumnezeu nu îl distruge, ci îi oferă ocazia de a se pocăi și de a-și întoarce inima către El, către copiii lor și către ceilalți. Atunci când Dumnezeu restaurează trebuie să existe întotdeauna o întoarcere a inimilor.

În timpul acestei Săptămâni de rugăciune „Împreună în familie”, dorința noastră este ca familiile să construiască sau să reconstruiască altarul închinării în familie în casele lor. Închinarea în familie oferă fiecărei familii ocazia de a restaura zilnic altarul lui Dumnezeu. Mesajul lui Ilie se referă la întoarcerea inimii, nu doar la ascultare, și la fel se întâmplă și cu închinarea în familie. Nu este vorba despre a forța copiii și familiile să aibă închinare în familie; este un mesaj care întoarce inimile părinților către copiii lor și ale copiilor către părinții lor. Este vorba despre relația membrilor familiei unii cu alții și cu Dumnezeu.  Închinarea în familie este o oportunitate pentru membrii familiei de a reflecta căldura iubirii, a iertării și a acceptării lui Dumnezeu.

Cum restaurăm altarele în 2022? Care sunt altarele lui Baal din casele noastre de astăzi care trebuie să fie distruse pentru ca altarul lui Dumnezeu să poată fi reconstruit? Cum putem să-i învățăm pe copiii și familiile noastre să se închine lui Dumnezeu și să restaureze altarul familiei, așa cum Ilie a reconstruit altarul în zilele sale? În căminul nostru de astăzi, există o dorință profundă de conectare. Multe relații de familie au fost distruse și au nevoie să fie restabilite. Avem nevoie de Ilie din zilele noastre în casele care au nevoie disperată de speranță, vindecare și întoarcerea inimii. Avem nevoie să ne restabilim relația cu singurul Dumnezeu adevărat, Iehova, Singurul care poate aduce adevărata pace, speranță și vindecare în inimile și casele noastre.

În timpul acestei săptămâni de rugăciune, ne străduim să inspirăm noi obiceiuri de comunicare pozitivă și sănătoasă în casa dumneavoastră; comportamente care să întoarcă inima și care să fie bazate pe har și pe roada Duhului.  Atunci când restaurăm zilnic altarul familiei, facem o declarație prin care afirmăm că Îl punem pe Isus Hristos în centrul vieții noastre și în căminul nostru. Ne rugăm ca acest obicei nou sau restaurat al închinării în familie să devină un obicei regulat care va lega familiile noastre mai strâns, ne va aprofunda credința în Dumnezeu, ne va ajuta să împărtășim vestea bună a Evangheliei cu alții și ne va pregăti mai bine pentru venirea în curând a Domnului și Mântuitorului nostru, Isus Hristos.

Willie și Elaine Oliver, directori

Departamentul Viața de familie

Sediul central mondial al

bisericii adventiste de ziua a șaptea

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *